Hlavní obsah

Úložiště Richard u Litoměřic si po rekonstrukci prohlédla veřejnost

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Úložiště radioaktivních odpadů Richard u Litoměřic si po rekonstrukci části podzemí dnes prohlédla veřejnost. V současnosti se připravuje stavba překládací haly.

Článek

ČTK to řekla Martina Bílá ze Správy úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO), která úložiště provozuje.

Do dolu Richard se ukládají už téměř 60 let radioaktivní odpady, které pocházejí ze zdravotnictví, průmyslu nebo výzkumu. V uplynulých dvou letech se prostor opravoval. Výsledek rekonstrukce dnes představil správce zájemcům z řad veřejnosti.

Práce začaly v roce 2019. „Cílem bylo zajistit dostatečné ukládací kapacity do budoucna, dosud nepoužívané prostory úložiště byly upraveny do podoby ukládacích komor a přístupových chodeb. Úložiště samotné se ale nerozšířilo nikam mimo své původní hranice,“ uvedl ředitel SÚRAO Jan Prachař.

Rekonstrukce trvala dva roky. Současně s ní se realizoval projekt retence důlních vod. Vody z úložiště, zachycované v drenážní jímce, cirkulují v rámci potůčku a jezírka, v areálu úložiště. Odborníci instalovali nové havarijní nádrže, ve kterých by se shromáždila případná kontaminovaná voda. Zapojí se do systému, který slouží k zajištění bezpečnosti úložiště tak, aby nemělo jakýkoliv negativní vliv na své okolí a životní prostředí. Jeho součástí jsou například i monitorovací vrty v okolí či systém typu sud v sudu, kdy se stolitrový sud s radioaktivním materiálem vloží do sudu dvěstělitrového a prostor mezi nimi se vyplní betonem.

V rámci druhé etapy rekonstrukce, která důl zanedlouho čeká, vznikne podle Prachaře nová překládací hala. Zajištěna bude také další ukládací kapacita, aby Richard mohl sloužit do doby zprovoznění hlubinného úložiště. Místo pro trvalé uložení vyhořelého jaderného paliva z českých atomových elektráren i dalšího radioaktivního odpadu se s různou intenzitou hledá od 90. let minulého století. Nyní jsou vyhořelé palivové články uchovávány v meziskladu v areálu elektrárny v Dukovanech, radioaktivní materiál v Richardu a ve vytěženém uranovém dole Bratrství u Jáchymova. Do roku 2025 by mělo být vybráno konečné místo a do provozu by mělo úložiště být uvedeno o 40 let později.

Při dnešním dni otevřených dveří se lidé s odborníky ze SÚRAO podívali přímo do vlastního úložiště Richard a dozvěděli se zajímavé informace o radioaktivitě a bezpečném ukládání odpadů.

Úložiště leží nedaleko Litoměřic v chráněné krajinné oblasti České středohoří a nachází se v části Richard II, podzemního komplexu bývalého vápencového dolu. Od roku 1964 se zde ukládají tzv. institucionální odpady. Součástí úložiště Richard je certifikovaná zkušebna obalových souborů a radioaktivních látek zvláštní formy. Jde o jedinou takovou zkušebnu v České republice.

Reklama

Doporučované