Hlavní obsah

Uměleckým garantem Lípy Musicy bude Pavel Haas Quartet

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Uměleckým garantem 20. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica bude Pavel Haas Quartet.

Článek

Těleso, které patří mezi nejvýraznější světové komorní soubory současnosti, se na jubilejním ročníku představí hned v několika koncertních projektech. ČTK o tom dnes informovala mluvčí festivalu Lucie Johanovská. Hvězdou festivalu bude violoncellistka Michaela Fukačová, která se představí na zahajovacím koncertu 11. září ve společném programu Dvořák Gala se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Liberecký kraj festival zařadil mezi 16 nejvýznamnějších akcí. „Stalo se již tradicí, že do umělecké rady festivalu zveme výjimečné umělecké osobnosti. Po Radku Baborákovi a Josefovi Špačkovi jsme oslovili Pavel Haas Quartet, který přijal naši nabídku stát se uměleckým garantem,“ doplnil ředitel festivalu Martin Prokeš.

Dvacátý ročník festivalu se uskuteční tradičně na podzim, detailní program organizátoři představí v dubnu, v květnu odstartuje předprodej vstupenek. Vzhledem ke koronavirové pandemii ale nelze podle Prokeše vyloučit, že v programu ještě dojde ke změnám. Covid-19 výrazně zasáhl do dramaturgie festivalu už loni. Zahájení mělo být původně v režii světově proslulého souboru hráčů na historické nástroje L’Arpeggiata. Nakonec v Liberci zaznělo Händelovo oratorium Mesiáš v podání Collegia 1704 a českých pěvců.

V průběhu loňského podzimu museli pořadatelé ještě několikrát program změnit. Zrušit museli koncert Musica Bohemica: Poezie lidové písně plánovaný na 6. října v Teplicích, změnit museli kvůli zákazu pěveckých koncertů také program 11. října v České Lípě. Sólo pro Josefa Špačka se 16. října uskutečnilo jen jako videostream. Uskutečnit se zatím nemohl závěrečný koncert Hudba stříbrného plátna, který byl původně plánován na středu 28. října do Městského divadla v Novém Boru. Nejprve ho posunuli na 6. prosince, pak na 16. ledna, nový termín je teď 20. dubna.

Reklama

Doporučované