Hlavní obsah

Umírající matku neviděl dva měsíce. Nizozemský premiér se držel pravidel

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský premiér Mark Rutte.

Reklama

Nebyl jako Nejedlý, Kaczyński nebo Cummings. Odmítl se během koronakrize zachovat jako prominent. Nizozemský premiér Mark Rutte dodržel pravidla izolace, a nerozloučil se tak se svou 96letou matkou, jež před několika dny zemřela.

Článek

Mieke Rutte-Dillingová zemřela v požehnaném věku v pečovatelském domě v Haagu 13. května. Příčina smrti nebyla uvedena, ale matka šéfa nizozemské vlády byla nedávno negativně testována na koronavirus. Ten přitom právě do jejího domova seniorů pronikl.

Kabinet uzavřel kvůli šíření infekce všechny domovy důchodců už 20. března. Individuální návštěvy jsou v některých vybraných zařízeních povolené až od tohoto pondělka s tím, že se režim úplně rozvolní k 15. červnu.

„Premiér dodržel všechna vládní nařízení,“ odvětil Rutteho mluvčí na dotaz, zda ministerský předseda svou maminku před smrtí navštívil. Mark Rutte k úmrtí své maminky dodal, že „kromě smutku a krásných vzpomínek zůstává vděčnost celé rodiny ohledně toho, že tu maminka mohla být tak dlouho“.

V posledních dnech a týdnech pobouřilo veřejnost v evropských zemích několik prominentů, kteří zneužili své výsostného postavení a pokusili se obejít pravidla izolace či karantény. Británií hýbe skandál kolem hlavního poradce premiéra Johnsona Dominika Cummingse. V Polsku si zase předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński zajel na několik pro veřejnost striktně uzavřených hřbitovů. Jen mírně se naopak prohřešil rakouský prezident Alexander Van der Bellen, který se s přáteli „zapomněl“ po zavírací době v restauraci.

Mark Rutte, který v čele nizozemské vlády stojí od roku 2010, se cestou „ohýbání“ pravidel odmítl vydat. Politik je nejmladším ze 6 sourozenců. Jeho tatínek Izaäk zažil se svou první manželkou za druhé světové války útrapy japonského internačního tábora na Jávě. Petronella Dillingová věznění nepřežila a pan Rutte se po návratu do Nizozemska oženil s její sestrou Herminou zvanou Mieke.

Nizozemsko, které se v boji s covid-19 vydalo cestou „inteligentní izolace“, patří k více postiženým evropským státům. Novým typem koronaviru se nakazilo více než 45 000 osob a 5 830 Nizozemců nákaze podlehlo.

Reklama

Doporučované