Hlavní obsah

Unikající radiace z Fukušimy skutečně zabila člověka, přiznalo vůbec poprvé Japonsko

Zemětřesení a vlna tsunami, které havárii Fukušimy způsobily, měly za oběť přes 18 tisíc mrtvých a pohřešovaných.Video: Jan Marek

 

Reklama

Japonská vláda přiznala, že na následky úniku radiace po havárii jaderné elektrárny Fukušima zemřel člověk. Lékaři mu diagnostikovali rakovinu plic.

Článek

Havárie japonské Fukušimy z březnu roku 2011 byla nejhorší jadernou katastrofou od nehody Černobylu v roce 1986. Způsobilo ji mimořádně silné zemětřesení v oblasti Tóhoku na ostrově Honšú. Vlna tsunami, která po něm následovala, zatopila elektrárnu a způsobila explozi tří jejich reaktorů.

Vůbec poprvé však nyní po sedmi letech od incidentu japonské ministerstvo zdravotnictví a práce přiznalo, že na následky havárie elektrárny a úniku radiace z poškozených reaktorů zemřel člověk. Země dříve uvedla pouze to, že čtyři z pracovníků zasahujících na místě onemocněli. 

Zatím není známo, kdy přesně přibližně padesátiletý nejmenovaný muž zemřel. Japonská vláda potvrdila jenom jeho smrt. Blíže pak popsala, že po havárii pracoval na území elektrárny dvakrát. Vždy měl nosit kyslíkovou masku a ochranný oblek.

Japonská státní televize NHK doplnila, že muž měřil na místě incidentu úroveň radioaktivity jako jeden z prvních. Doktoři mu zjistili rakovinu plic v roce 2016, tedy pět let po havárii.

Reklama

Doporučované