Hlavní obsah

Japonsko se pokouší zmrazit zem kolem Fukušimy. Okolí ohrožuje milion metrů krychlových radioaktivní vody

Kontaminované vody se v elektrárně nahromadilo už kolem 1 milionu metrů krychlových.Video: Reuters

 

Reklama

V okolí budov zničené jaderné elektrárny Fukušima byla instalována chladicí podzemní konstrukce, která by zabránila kontaminaci vody v silně radioaktivní oblasti. Projekt podle odborníků ale není moc účinný.

Článek

Podzemní 1,5kilometrová ledová stěna, která má omezit šíření kontaminované vody ze zničené japonské jaderné elektrárny Fukušima, je podle odborníků pouze částečně účinná. Průlomové řešení za 324 milionů dolarů snižuje množství prosakující radioaktivní vody jen o polovinu. Je tak třeba podniknout i další opatření.

Cílem projektu bylo vytvořit zamrzlou půdní bariéru, jež by zabránila průtoku podzemní vody do silně radioaktivní oblasti. Podzemní voda se v místě mísí s tou radioaktivní, která uniká z poškozených reaktorů.

Bývalý předseda vlády Japonska Džuničiró Koizumi uvedl, že ledová zeď není životaschopným řešením.

„Japonsko trápí každoročně spousta tajfunů a silných dešťů. Ani po postavení zdi nedokážeme zabránit unikání kontaminované vody do oceánu,” řekl Koizumi.

Ve Fukušimě je rovněž obrovské množství toxické vody, která se musí postupně vyčerpat a dekontaminovat. Nyní jde asi o 1 milion metrů krychlových kontaminované vody.

Reklama

Doporučované