Hlavní obsah

Uniklá nahrávka i slova Boltona promlouvají k impeachmentu

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Americký prezident Donald Trump loni v srpnu řekl svému tehdejšímu bezpečnostnímu poradci Johnu Boltonovi, že chce zmrazit vojenskou pomoc pro Ukrajinu ve výši 391 milionů dolarů do té doby, než tamní představitelé pomohou s vyšetřováním demokratů, včetně Trumpova rivala v prezidentském klání Joea Bidena. Informoval o tom v neděli list The New York Times (NYT). Na veřejnost se v sobotu zároveň dostala audionahrávka, která Trumpa v kontextu jeho působení na Ukrajině rovněž kompromituje.

Článek

Právě kvůli svému chování vůči Ukrajině čelí nyní americký prezident ústavní žalobě.

Žalobu, o které nyní rozhoduje americký Senát a která by teoreticky mohla vést k odvolání prezidenta z úřadu, vznesla demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů. Donald Trump obvinění ze zneužití funkce a z obstrukcí vůči Kongresu odmítá a očekává se, že horní komora ho podpoří.

Podle amerického deníku The New York Times se popis klíčové debaty mezi Trumpem a jeho bezpečnostním poradcem objevuje v knize, na které Bolton pracuje. Jak poznamenala agentura AP, Boltonova slova nahrávají demokratům, kteří proti Trumpovi vznesli ústavní žalobu, a naopak mohou narušit plány na obhajobu prezidenta.

Bolton odešel z funkce prezidentského poradce loni v září; podle Trumpa byl vyhozen, Bolton tvrdí, že kvůli sporům s prezidentem rezignoval sám. Nedávno se bývalý poradce nechal slyšet, že je ochoten v rámci impeachmentu svědčit, bude-li před senátory předvolán.

„Zbavte se jí“

Jen o málo dříve než zpráva NYT o Boltonově knize se objevil jiný kompromitující materiál. Na audionahrávce z roku 2018 Trump údajně hovoří s Lvem Parnasem o americké velvyslankyni na Ukrajině Marii Yovanovitchové. Lev Parnas je spolupracovník Trumpova osobního právníka Rudyho Giulianiho. Parnas měl podle dokumentů zveřejněných už dříve demokraty komunikovat s Giulianim o odvolání Yovanovitchové z pozice velvyslankyně v Kyjevě. Yovanovitchová měla být podle dokumentů sledována.

Trump dosud tvrdil, že Parnase sám neznal. K nové nahrávce se zatím veřejně nevyjádřil. Podle BBC ji zveřejnil Parnasův právník. Trump na ní o Yovanovitchové říká: „Zbavte se jí, zbavte se jí hned zítra, ano? Udělejte to.“

Trump Yovanovitchovou z velvyslaneckého postu náhle odvolal loni v květnu. Diplomatka před Kongresem uvedla, že nebyla ochotná podřídit se „paralelní diplomacii“, kterou vůči Ukrajině podle ní uplatňoval Giuliani. Trump za důvod stažení označil její neschopnost.

Záležitostí se zabývá i ukrajinská policie. V polovině ledna zahájila vyšetřování možného nezákonného sledování Marie Yovanovitchové.

Reklama

Doporučované