Hlavní obsah

United ho koupili za „raketu“, na Euru ale Sancha přikoval kouč k lavičce

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Jadon Sancho v akci na Euru 2020.

Reklama

Jadon Sancho je podle mnohých prototypem hráče budoucnosti. Však za něj Manchester United vyplatí Dortmundu 73 milionů liber. Jenže tuhle mladou raketu drží trenér Southgate na Euru povětšinou na lavičce. Nasadí ho ve finále?

Článek

Na Euru odehrál celý zápas s Ukrajinou. A šest minut proti českému výběru. Větší prostor Jadon Sancho od trenéra zatím nedostal. A to se mnozí domnívali, že na Euru bude tahounem svého týmu. Southgate však vychází z výrazně defenzivního pojetí hry. Proto Sancho nehraje.

Alespoň měl jedenadvacetiletý odchovanec Manchesteru City v průběhu Eura čas doladit a dojednat svůj návrat do Anglie. Po čtyřech letech strávených v Německu se znovu objeví v Manchesteru. Tentokrát ovšem v rudých barvách United.

Na krku mu aktuálně visí pomyslná cenovka 73 milionů liber. To je 84,7 milionu eur. A pokud by vás to zajímalo, tak zhruba 2,2 miliardy korun.

Ani takový bourák se nevejde do anglické sestavy. Ale s opatrným fotbalem bez Sancha či Rashforda, který také jen příštipkaří, se Anglie probojovala až do finále. Takže nikdo neřekne ani popel.

Jadon Sancho se ze své současné role v anglické reprezentaci nehroutí. V minulosti už prokázal, že se umí poprat s nepřízní osudu po svém. Syn přistěhovalců pocházejících z Trinidadu a Tobaga svého času necítil v Manchesteru City dostatečnou podporu od Guardioly a spol., a tak se pro mnohé překvapivě odhodlal ve svých 17 letech zkusit své fotbalové štěstí v Německu.

Pro anglické mladé pušky existuje na trnité cestě do světa profesionálního fotbalu tradiční, generacemi odzkoušená cesta. Tou si zákonitě zkraje kariéry projde absolutní většina nejnadanějších chlapců. Pokud jste dobří, jednoduše putujete krok za krokem od akademie přes různá hostování v nižších domácích soutěžích. Vysněnou destinací je pak fenomenální Premier League, ale pokud svou kvalitou máte alespoň na Championship, druhou nejvyšší anglickou soutěž, na osud si stěžovat nebudete.

Jenže… Pokud jste výjimeční a opravdu věříte ve své schopnosti, pak vám inspirativní příběh Jadona Sancha jasně velí: „Na Východ!“

Cestovatel v čase

Sancho na sebe poprvé výrazně upozornil právě odvahou opustit rodnou Anglii, aby se rychleji rozkoukal na svištícím kolotoči dospělého fotbalu. Během úspěšného čtyřletého působení v Dortmundu nashromáždil ve 137 zápasech 50 branek. Svými výkony v Bundeslize, ale i Lize mistrů talentovaný Angličan ohromil fotbalovou veřejnost. Ta nyní pro změnu žasne nad jeho častým pobytem na reprezentační lavičce během Eura.

O Sanchových kvalitách neměli pochyb ani v Manchesteru United, kde za jeho příchod byli ochotni vysázet balík. „Jadon je vynikajícím hráčem, má úžasný talent a tvrdě na sobě pracuje. Na svůj věk je navíc nadstandardně zkušený,“ vítal zprávu o Sanchově příchodu jeho nový klubový spoluhráč Harry Maguire.

Není náhodou, že se zrovna ze Sancha stal jakýsi průkopník alternativní cesty pro anglické talenty. „Jadon vždy vybočoval. Je výjimečný nejen svými dovednostmi, ale hlavně svou mentalitou a ohromně silnou vírou ve své schopnosti. Právě jeho sebevědomí ho výrazně oddělilo od průměrných mladíků. Neváhal v útlém věku opustit svůj domov, aby dosáhl svých cílů. Volba cesty z komfortní zóny je schůdná jen pro ty nejsilnější jedince,“ vzpomíná Louis Lancater, Sanchův bývalý mládežnický kouč pro The Athletic. Se Sanchem se potkal v akademii severolondýnského Watfordu, kde talent s fotbalem začínal.

„Jadon je typickým cestovatelem v čase. Takoví hráči se na hřišti vyznačují tím, že z jejich herního projevu máte pocit, jakoby si pokaždé na moment zastavili čas. Pro něho je minuta totéž, co pro ostatní vteřina. Je nesmírně dynamický, což dokáže efektivně zužitkovat v soubojích jeden na jednoho. Přes bránící hráče prochází, jako by tam ani nebyli, a to ještě s balonem přilepeným na kopačkách,“ básní o svém bývalém svěřenci Louis Lancaster.

Ani Foden s Guardiolou ho v City neudrželi

Sancho už v žákovských kategoriích akademie Watfordu vynikal natolik, že kolem něho brzy začaly sondovat anglické velkokluby. „Jadon se ve svých 13 letech dokázal herně vyrovnat šestnáctiletým dorostencům. Nic takového jsem v životě neviděl,“ žasne Lancaster.

Nabídka k přestupu do Manchesteru City tak přistála na stole už v jeho patnácti letech. Nebylo o čem debatovat. Patnáctiletý Sancho se mohl poprvé přesunout do klubu, jehož ambiciózní DNA byla s mladíkovým dynamickým naturelem v absolutní symbióze.

„Jednou jsem se Jadona zeptal, jaký je vlastně jeho cíl. Podíval se mi do očí a se vší vážností řekl, že jeho snem je hrát za reprezentaci a za nějaký světový velkoklub. Jedině tak si přál učinit svou rodinu pyšnou. Věděl přesně, co chce a neváhal svůj cíl následovat klidně až na konec světa,“ vzpomíná Lancaster na ctižádostivého svěřence.

Sanchův talent se naplno projevil okamžitě po jeho přesunu do moderní akademie Citizens. Při svém debutu v dorostenecké kategorii U16 vlastními silami nasázel nebohému soupeři bůra, tedy potupných pět gólů. V úvodním mládežnickém ročníku v barvách City tehdy Sancho po boku vycházejících hvězd Brahima Diaze či Phila Fodena exceloval.

Mladí Citizens od Sanchova příchodu po celý rok neokusili trpkost porážky, což je v živelném dorosteneckém fotbale téměř nemožný počin. O potenciálu ofenzivní dvojice Foden-Sancho, kterým to lidsky klapalo i mimo pažit, se v akademii Citizens velmi dobře vědělo. A tak ihned po příchodu fotbalového superkouče Pepa Guardioly k prvnímu mužstvu City přišla na řadu i pozvolná integrace výjimečných mladíků.

Jenže právě s jejím tempem měl Jadon Sancho problém. Cíl postupného zabudování do kádru vnímal se vší pokorou, ale když neobdržel pozvánku na letní soustředění v USA, neměl pro to pochopení. Tou dobou Sancho své vrstevníky v Premier League 2, nejvyšší anglické juniorské soutěži, totálně převyšoval. Ve statistikách mu svítila impozantní bilance v průměru jedné vstřelené branky na zápas.

Rozjetého Sancha nejspíš dopálila i skutečnost, že jeho stejně staří kolegové Foden i Diaz na tour odletěli. Zatímco Foden dal na Guardiolovu vizi a zůstal trpělivě v roli náhradníka, Sancho se radikálně odhodlal vzít svůj osud do vlastních rukou.

„Jestli to s fotbalem myslíte vážně, musíte tomu hodně obětovat. Nemůžete žít ve strachu z neúspěchu. Člověk se nikdy nestane nejlepším, pokud nezvládne riskovat. Cítím, že je pravý čas udělat změnu a posunout svoji kariéru správným směrem,“ prohlásil při svém odchodu do Borussie Dortmund sedmnáctiletý Sancho.

San-show!

V Dortmundu Sancha přivítali s otevřenou náručí. Michael Zorc, sportovní ředitel Borussie Dortmund, klubu proslulého přístupem „mládí vpřed“, na adresu anglického záložníka prohlásil, že právě angažovali do svých řad ten nejlepší evropský talent.

Nedočkavému Sanchovi po přesunu do kontinentální Evropy na chvíli řádně zatrnulo, když musel podstoupit několik zápasů za rezervu Dortmundu ve čtvrté nejvyšší německé soutěži. Jenže brzy dostal slibovanou šanci v prvním týmu, kde se uvedl famózními výkony. Bylo až s podivem, jak rychle se Sancho rozkoukal na té nejvyšší úrovni. Zanedlouho se v Německu uchytila slovní hříčka, kterou komentátoři uváděli Sanchův koncert na place: „Die San-show“.

Ve svých 18 letech měl Sancho na kontě sedm startů v Bundeslize, jeden gól a čtyři asistence. Exspoluhráč Phil Foden tou dobou prakticky jen zahříval lavičku Manchesteru City.

Sancho si ještě v témže roce vysloužil premiérovou reprezentační pozvánku od současného manažera Albionu, tedy od Garetha Southgatea. „Jadon píše netypický příběh. Angličtí hráči zpravidla nechodí rozvíjet svůj talent za hranice. Ukázal světu, že je velmi odvážný. Učinit takové rozhodnutí v sedmnácti letech, značí mnohé o jeho charakteru. Fotbalově je na tom i díky zdravému sebevědomí výtečně,“ chválil Sancha po jeho říjnovém debutu Southgate.

„Jeho neutuchající víra mu slouží jako dokonalý motor kupředu. Zprvu mě překvapil svým odvážným krokem, ale když se zamyslím, je to pro něj tak typické. Jeho hladká integrace v Dortmundu mě vlastně vůbec nepřekvapila,“ přemítal zpětně Lancaster, který trénoval Sancha ještě coby malého kluka.

Pikantní návrat

V Německu to už vypadalo na jakýsi šťastný happy end. Sancho se v Dortmundu našel, vyzrál do parametrů hráče světového formátu. Jenže uplynulá sezona přinesla hned sérii menších roztržek mezi ním a klubem. Ačkoliv Sancho byl i nadále pro Dortmund velkým přínosem, uzrál mu v hlavě plán návratu do Anglie. A jakmile si on něco usmyslí, cestu si najde.

Sancho se sice vrací do Manchesteru, jenže na své bleděmodré kořeny nechává chladně zapomenout. „Nedávalo by smysl, kdyby se Sancho po chvíli v Dortmundu vrátil do City,“ stroze vyvracel v létě roku 2020 veškeré spekulace o potenciálním přestupu Sancha do Manchesteru City Pep Guardiola. Podle manažera Citizens Sancho v City jednoduše nechtěl pokračovat a tak ho zpátky ani nikdy nelanařil.

A tak zájem odvěkého rivala Manchesteru United, podložený lukrativní nabídkou, přišel ve vhodnou chvíli. Vysázených 73 milionů liber pro Dortmund znamená, že se čtyřletá investice do Sancha zhodnotila víc než desetinásobně.

Sanchova přestupová sága zřejmě končí pro všechny zúčastněné strany přijatelně, což je ve fotbalovém světě poměrně raritní jev. Ačkoliv na Euru dosud dostal životního prostoru na hřišti poskrovnu, nestěžuje si. „Jsem s tím v pohodě. Na Euru neřeším, jestli hraju hodně, nebo málo. Tady jsem primárně pro tým, který se snaží celé Euro vyhrát. Věřím, že nějakou měrou ale pomůžu,“ komentoval Sancho své nedostatečné vytížení pro Talksport Radio.

„V těch největších zápasech je jako ryba ve vodě. Připomíná mi Cristiana Ronalda. Jakmile je pod tlakem, vymáčkne ze sebe to nejlepší. Jestli dostane šanci ve finále, využije ji,“ prorokuje mu Louis Lancaster.

Domácí Angličané vyzvou Italy ve finále Eura v londýnském Wembley 11. července ve 21 hodin.

Reklama

Doporučované