Hlavní obsah

Univerzita sestavila on-line průvodce po akademické půdě pro turisty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucká Univerzita Palackého (UP) sestavila on-line průvodce pro turisty po veřejně přístupných místech na akademické půdě.

Článek

Návštěvníky provází po významných historických budovách, seznamuje je s parky a zahradami, které univerzitu obklopují, upozorňuje je i na zajímavá panoramata či gastronomii. Průvodce najdou zájemci na speciální webové stránce Uni t(r)ips.

„Univerzita Palackého není do sebe uzavřená slonovinová věž, ale instituce, která je přístupná široké veřejnosti. Olomoucká univerzitní půda přitom nabízí mnoho míst a zákoutí, která mohou být zajímavá jak pro naše studenty, zaměstnance a absolventy, tak pro obyvatele Olomouce i přijíždějící turisty. Přišlo nám škoda se o tyto zajímavosti se všemi nepodělit,“ uvedla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

V době, kdy mnoho Čechů tráví svou letní dovolenou v Česku a spousta z nich míří také do historicky významné Olomouce, se univerzitní tipy mohou podle ní hodit do plánů mnoha cestovatelů. „Seznam lokací je pestrý a nabízí celkem 21 položek. Univerzitní zajímavosti se nacházejí ve venkovních prostorách i pod střechou, takže je možné je navštěvovat za jakéhokoliv počasí,“ doplnila mluvčí.

Průvodce zachycuje například interaktivní Pevnost poznání, návštěvníky zavede také k Lavičce Václava Havla, k velkým streetartovým malbám na budovách univerzitních kolejích, na parkánové zahrady u filozofické fakulty a rektorátu či na terasy přírodovědecké fakulty. Nechybí ani geopark či Umělecké centrum UP s unikátní Kaplí Božího Těla. Komplexnost vybraných míst podtrhují i tipy na gastropodniky v prostorách UP - od svěžích univerzitních bister FreshUP po oblíbené restaurační podniky.

Všechny tipy na výlety zájemci naleznou na stránkách www.unitrips.upol.cz. Místa vždy obsahují stručný popis, základní informace o dostupnosti, odkaz na Google mapu a výběrovou fotogalerii. UP bude stránky postupně doplňovat a aktualizovat o další zajímavosti v návaznosti na roční období a vývoj situace. Brzy na nich přibude například odkaz na zábavnou poznávací univerzitní hru na bázi geocachingu.

Reklama

Doporučované