Hlavní obsah

Univerzity spolupracují na přípravě sítě pro vysoce zabezpečenou komunikaci

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Konsorcium několika tuzemských univerzit buduje pro Česko Národní kvantovou infrastrukturu. Síť v budoucnu propojí organizace zajišťující kritickou infrastrukturu státu.

Článek

Česko tím „naskočí“ do oblasti vysoce zabezpečené kvantové komunikace, uvedlo ČVUT v dnešní tiskové zprávě. Vědci z ČVUT na projektu spolupracují s výzkumníky z Masarykovy univerzity, Univerzity Palackého v Olomouci a Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

„Česko tímto krokem naskakuje do rozjíždějícího se vlaku extrémně zabezpečené kvantové komunikace. Evropská unie si uvědomuje potenciál kvantové komunikace a kvantových technologií, a proto v rámci iniciativy European Quantum Communication Infrastructure (EuroQCI) mohutně investuje do její výstavby,“ uvedl Jan Bouda z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity, který je zástupcem EuroQCI pro Česko.

EuroQCI je iniciativa Evropské komise a 25 členských států. Konečným cílem je po roce 2027 vytvoření extrémně zabezpečené komunikační sítě založené na kvantové distribuci klíče (QKD) a propojující instituce kritické národní a evropské infrastruktury. Aktuálním úkolem je podle ČVUT vybudování testovací sítě, která vznikne provázáním několika národních sítí a následné otestování integrace kvantové distribuce klíče do stávající telekomunikační infrastruktury. Zavedení národní sítě a její napojení na okolní státy má na starosti právě zmíněné konsorcium tuzemských univerzit. Odborným garantem projektu je Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Kvantové technologie a extrémně zabezpečená kvantová komunikace jsou oblasti, na kterých pracují všechny mocnosti světa a která se přesouvá z vědeckých laboratoří do reálného světa. Už není otázkou, jestli něco takového potřebujeme, ale kdy se to stane normou pro komunikaci,“ podotkl Igor Jex z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

„Samotný princip kvantové komunikace prakticky vylučuje nezjištěný odposlech či nabourání komunikace. To je hlavní důvod, proč se kvantové komunikační sítě nyní po celém světě začínají budovat,“ zdůraznil Bouda.

Podle ČVUT jsou členové konsorcia také přesvědčeni, že vybudování páteřní sítě upozorní veřejnost na důležitost rozvíjejících se kvantových technologií, přiláká investory a stimuluje malé technologické firmy. Zároveň věří, že to posílí zájem studentů o tyto obory.

Projekt počítá s napojením na NÚKIB, ministerstva vnitra a obrany, Správu železnic i obě tuzemské jaderné elektrárny, klíčové nemocnice a další vybrané instituce.

Reklama

Doporučované