Hlavní obsah

Úplatky, podvody, falešná závěť. Soud začne řešit obžalobu ze zločinů exekutora, notáře a advokátů

Foto: Vojtěch Blažek

Případ začala policie vyšetřovat v roce 2013 a důležitými důkazy jsou odposlechy.

Reklama

Skupina se podle obžaloby chtěla zmocnit dědictví v hodnotě 35 milionů. Je to absurdní, soud nás osvobodí, říkají obžalovaní.

Článek

Luboše Veselého čeká soudní proces, ze kterého může odejít s mnohaletým vězením. A to jako údajný člen zločineckého spolku, který se mimo jiné pomocí zfalšované závěti snažil dostat dědictví v hodnotě desítek milionů.

„Uvidíte, že se ta obžaloba před soudem úplně rozbije,“ předpovídá Veselý, devětapadesátiletý podnikatel ze středních Čech.

Veselý je jedním z 19 obžalovaných v kauze, která je neobvyklá svými aktéry: do podvodů spojených v některých případech i s úplatky se podle obžaloby zapojili i advokáti, exekutor a notář. Všichni tvrdí, tak jako podnikatel Veselý, že je obvinění nesmyslné. A že to u soudu musí vyjít najevo.

Závěť za 35 milionů

Podnikatel Veselý má podle policie na svědomí devět různých, většinou podvodných skutků. A s těmi nejzávažnějšími mu měli pomoci právě advokáti, exekutor a notář.

Podle obžaloby se Veselý v roce 2014 dozvěděl, že zemřel jeho známý, také podnikatel. A zrodil se plán, jak jeho ženu připravit o dědictví firmy v hodnotě 35 milionů. Veselý s dalšimi lidmi podle žalobců zfalšoval závěť – tak, aby nakonec část dědictví získal on a jeho společník.

Aby byla závěť správně napsaná, na to dohlédl podle vyšetřování pražský notář Václav Voda. Obžaloba, jejíž text Seznam získal, říká, že notář musel o podvodu vědět. Voda to popírá. „Měl jsem jen zkontrolovat, jestli je ta závěť formálně v pořádku,“ vzpomíná dnes Voda.

Podívejte se na podobný příběh, který Seznam přinesl. Vyděrači připravili podnikatele o hotel.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Notář tvrdí, že doplatil na to, že se obvykle snaží lidem vyhovět. Podnikateli Veselému, který byl jeho klientem, prý zkrátka pomohl, když chtěl se závětí poradit. Jenže před klíčovou schůzkou na odpočívadle dálnice D1 policie v odposleších Veselého a jeho společníka zachytila v rozhovoru, že „Voda je v pohodě“. A že je s ním možné jednat „na rovinu“.

Z toho si kriminalisté podle notáře Vody vyvodili, že je do zločinného plánu zasvěcený.

„Mě to dost šokovalo. Myslím, že mě u soudu musí osvobodit,“ říká Voda.

„Ne úderná, ale absurdní obžaloba"

Koncept závěti připravil podle obžaloby advokát Aleš Zeman. A další advokát Jaroslav Truneček pak vystupoval v dědickém řízení. Opět: Oba podle obžaloby s vědomím, že závěť je podvrh.

Advokáta Trunečka se Seznamu nepodařilo zastihnout. Jeho kolega Zeman se také diví, jak mohl do role obžalovaného spadnout.

„Já už čtyři roky, co ten případ běží, žiju v němém úžasu,“ říká Zeman. Podrobné vysvětlení, že nic trestného neprovedl, si prý nechá před soud. Každopádně popírá, že byl výkonným článkem podvodného mechanismu. „Kdyby ta obžaloba byla celá pravdivá, byla by vážně úderná. Ale ona je celá absurdní,“ dodává Zeman.

Mimochodem, policie podle obžaloby zachytila, jak si hlavní postavy majetek zemřelého podnikatele předem rozdělily. Například podnikatel Veselý měl podle obžaloby dostávat z firmy doživotně půl milionu ročně.

Úplatek exekutorovi: 150 tisíc

V jednom z dalších údajných podvodů pak policisté vypátrali, jak se podnikatel Veselý pokusil zmanipulovat exekuci na firmu, kterou vlastnil další obžalovaný Michal Roubíček. Roubíček se potřeboval zbavit věřitelů a tak, jak uvedli žalobci, vytvořili s kamarádem Veselým dokument, že dluží Veselému přes šest milionů. Vše bylo fiktivní.

Podnikatel přišel o 23 milionů. Byla to chyba notáře, říká.Video: Vojtěch Blažek

Obžaloba dále říká, že se domluvili s exekutorem Milanem Makariem, který zahájil exekuci – tak, aby výtěžek dostal přednostně právě Veselý s Roubíčkem. Tedy na úkor ostatních věřitelů. „Za což (Veselý) slíbil JUDr. Makariovi poskytnutí úplatku v podobě peněžní odměny,“ stojí v obžalobě. Předání peněz kriminalisté nezadokumentovali. Zjistili však, že mělo jít nejméně o 150 tisíc korun.

Vyjádření exekutora Makaria, mimochodem bývalého soudce, se získat nepodařilo. Telefon v jeho kanceláři nikdo nezvedal.

Podnikatel Veselý tvrdí, že se žádný podvod ani úplatky neodehrály. „Pan Makarius je jeden z nejslušnějších lidí, jaké znám,“ namítá Veselý.

Radnice, zaplať pokutu

Obžaloba také popisuje, že se Veselý pokusil společně s realitním makléřem a bývalým starostou (oba jsou rovněž obžalovaní) podvést radnici ve Vlachově Březí v jižních Čechách. Město prodávalo areál zámku za 15 milionů. Nabízelo ho přes makléře. Ve smlouvě stálo, že pokud makléř přivede vážného zájemce, ale radnice přesto zámek prodá někomu jinému, zaplatí realitnímu agentovi pokutu 750 tisíc.

Město si nakonec skutečně našlo kupce samo. Ale Veselý a spol. měli využít toho, že makléřská smlouva o pokutě stále trvala. Makléř, dirigovaný Veselým a bývalým starostou, tedy podle obžaloby našel fiktivního zájemce, který radnici přednesl nabídku. A protože byl zámek už v té době prodaný, makléř mohl prohlásit: Zájemce jsem našel, ale vy jste ho odmítli – tak zaplaťte pokutu.

Veselý, jak už zaznělo, všechna obvinění popírá. Vysvětluje, že ho kriminalisté začali v roce 2013 odposlouchávat kvůli podezření, že jistý ředitel finančního úřadu bere úplatky. Z toho nakonec nebylo nic. Policisté však z napíchnutých telefonů zjistili případy kolem závěti nebo zmanipulované exekuce. Tentokrát už s Veselým v hlavní roli.

„Všem, kteří se objevili na těch odposleších, se omlouvám, že jsem je do toho zatáhl,“ lituje Veselý a dává příklady, jak je ošidné, když policisté staví obvinění hlavně na tom, co si aktéři povídají do telefonů. Třeba jednou prý Veselý žertoval s kamarádem, že byl v cizinecké legii. Policisté se toho chytili a skutečně prověřovali, jestli nesloužil v cizí armádě – což je trestné.

„Stačí jeden vyšetřovatel, který vás bytostně nenávidí,“ říká Veselý.

Notář Voda si zase vybavuje, jak v odposleších zaznívá sousloví „u vodníka“. Policisté od začátku pracovali s tím, že je to Vodova přezdívka. Nakonec se ukázalo, že jeden z obviněných skutečně vlastnil hotel U Vodníka.

Reklama

Doporučované