Hlavní obsah

Uprchlíci chtějí stále častěji pryč z Německa. Berlín jim dá půldruhé miliardy

Německo dá 40 milionů eur na návrat uprchlíků do zemí jejich původu.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Oproti loňskému roku německá vláda částku na návrat uprchlíků téměř zdvojnásobila.

Článek

Němci očekávají stálý nárůst „dobrovolných návratů” mezi žadateli o azyl. Vláda proto letos přidělí na podporu tohoto projektu 40 milionů eur, tedy téměř 1,5 miliardy korun. V loňském roce dal Berlín na tento účel 21,5 milionu eur, které byly rozděleny mezi 54 000 běženců.

„Čím dřív se lidé rozhodnou pro návrat do svých domovských zemí, tím víc podpory budeme moci nabídnout," řekla nová vedoucí migračního úřadu Jutta Cordtová deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Data z loňského roku ukazují na 700 tisíc žádostí o azyl, úspěch slavilo 420 tisíc z nich. Podle německého migračního úřadu je žádostí tolik, že je nestíhají vyřizovat. Bez odpovědi jich zůstává víc než 430 tisíc, některé jsou přes 10 let staré.

Nejvíc zájemců o návrat do země původu je z Iráku, Afghánistánu a balkánských států. Ministr pro místní rozvoj Gerd Müller řekl, že peníze by měly dát odmítnutým žadatelům o azyl jistotu, že Německo zůstane jejich spolehlivým partnerem pro návrat domů, kde díky tomu budou moci znovu začít nový život.

Šéfovi úřadu pro azyl Günterovi Burkhardtovi se ale program návratu běženců příliš nelíbí. „Co se týká Afghánistánu, ozbrojený konflikt tam je stále v 31 z 34 provincií. Lidé se ocitnou po návratu domů ve zničené zemi,” uvedl koncem loňského roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované