Hlavní obsah

Urážky fotbalistů na sociálních sítích. Slavný obránce Phil Neville navrhuje bojkot Twitteru a spol.

Foto: Profimedia.cz

Paul Pogba lituje neproměněné penalty v zápase proti Wolverhamptonu

Reklama

Nedáš penaltu? Na sociálních sítích se pak snadno stanete nenáviděným a pronásledovaným „padouchem.” Na Britských ostrovech zažilo agresivní a rasistické útoky v krátkém časovém sledu několik fotbalistů. Bývalý slavný obránce Phil Neville teď hvězdám navrhuje: Pojďme sociální sítě na čas bojkotovat…

Článek

Neproměněná penalta v pondělní dohrávce Premier League na hřišti Wolverhamptonu uvolnila hlavně na Twitteru lavinu nenávistných, většinou pak i rasistických komentářů na adresu největší hvězdy Manchesteru United, Paula Pogby. Minulý týden zažil něco podobného útočník Chelsea Tammy Abraham, který selhal v penaltovém rozstřelu v Superpoháru UEFA proti Liverpoolu. Yakou Meite z Readingu se pak podělil s veřejností o ohavné komentáře reagující na jeho neproměněnou penaltu proti Cardiffu.

Ve společnosti citlivé na excesy na sociálních sítích vyvolaly tyto incidenty prudkou reakci. Manchester United v oficiálním komuniké označil rasistické urážky namířené proti francouzskému středopolaři, který neproměnil 4 z posledních 11 penalt, za „nechutné.” „Jednotlivci, kteří vyjádřili tyto názory, nereprezentují hodnoty našeho klubu,” stojí dále v prohlášení. Do rádobyfanoušků se kvůli jejich slovním útokům na sociálních sítích tvrdě obul taky nový kouč Chelsea Frank Lampard. „Něco se už musí stát. Není možné, aby tyto platformy umožňovaly, že na nich někdo neznámý sedící u klávesnice nebo telefonu plodí ty nejodpornější možné věci,” bouchly saze v Lampardovi.

Nejdražší obránce světa a Pogbův spoluhráč v jedné osobě Harry Maguire navrhuje, aby se každý nově otevřený účet na sociálních sítích musel ověřovat prostřednictvím cestovního pasu nebo řidičského průkazu. „Zastavme tyhle ubohé trolly, aby si nemohli založit několik účtů k napadání lidí,” vyzývá anglický reprezentační stoper. Podle Johna Barnese, bývalého známého černošského hráče Liverpoolu, který rasistických útoků na svou osobu zažil v minulosti celou řadu, jsou poslední událostí odrazem problémů anglické společnosti a nikoli fotbalu. Marcus Rashford, který měl podle mínění řady fanoušků inkriminovanou penaltu zahrávat místo Pogbyho, označil útok na francouzského spoluhráče za „útok na všechny, na celou rodinu Manchesteru United.”

Phil Neville, který dnes koučuje anglickou ženskou fotbalovou reprezentaci, chce přistoupit k drastickému kroku. Jednat by ale prý měla fotbalová komunita, protože Twitter či Instagram podle Nevilla nic nepodniknou. Neville navrhuje, aby se fotbalové hvězdy na určitou dobu, například na půl roku, úplně stáhly za sociálních sítí. „Uvidíme, jaký dopad to bude na provozovatele sociálních, jestli s tím vším nakonec něco neudělají.”

Jenže takový bojkot by mohl být porušením smluv, které řada fotbalových hvězd má se svými sponzory. Tyto kontrakty počítají se značnou aktivitou sportovních celebrit na Instagramu a dalších platformách. Sociální sítě mezitím nelenily a třeba Twitter začal útoky na Pogbu okamžitě prošetřovat. Počínání odsoudil a několik účtů vzápětí zrušil. Facebook v oficiálním prohlášení uvedl, že „na Instagramu není pro rasismus a urážlivé chování místo a že společnost mohutně investuje do technologií, které by podobným excesům zabránily.”

Reklama

Související témata:

Doporučované