Hlavní obsah

USA a Jižní Korea nahradí zrušené vojenské cvičení jiným

USA a Jižní Korea budou pořádat vojenská cvičení.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Spojené státy a Jižní Korea se dohodly, že nahradí původně zrušené rozsáhlé vojenské cvičení jiným. Jarní cvičení, které bylo podle agentury Reuters jedním z největších na světě, zrušily státy tři dny po summitu Donalda Trumpa s Kim Čong-unem. Severní Korea každoroční manévry považuje za provokaci a přípravu invaze.

Článek

Podle agentury Reuters se velitelé ozbrojených jednotek USA a Jižní Koreje dohodli, že nahradí zrušené vojenské cvičení. Nové cvičení „Dong Maeng“, což znamená aliance, je pozměněná verze dvou původních zrušených cvičení.

„Dong Maeng“ se bude zaměřovat především na taktické manévry a strategii klasických vojenských operací na Korejském poloostrově. Proběhne od 4. do 12. března.

Jedno ze zrušených cvičení „Foal Eagle“ se orientovalo na polní, letecký i námořní výcvik a zahrnovalo i akce speciálních vojenských jednotek. Druhé z nich „Key Resolve“ byla počítačová simulace.

Společná americko-jihokorejská vojenská cvičení dlouhodobě kritizuje Severní Korea, která je považuje za provokaci a přípravu invaze. Reagovala na ně svými vlastními nákladnými cvičeními. Washington a Soul manévry počátkem loňského června s ohledem na diplomatická jednání s KLDR pozastavily.

Pentagon v sobotu oznámil, že ministři obrany USA a Jižní Koreje se rozhodli ukončit sérii cvičení Key Resolve a Foal Eagle. Tyto manévry jihokorejská a americká armáda obvykle pořádají v březnu a v dubnu. Státy tak chtěly podpořit diplomatické úsilí o vyřešení severokorejské jaderné krize.

Zrušení oznámily tři dny po posledním summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Obě hlavy států spolu již podruhé jednaly o likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově. Summit ale skončil předčasně, neboť ani jedna strana nechtěla ze svých pozic ustoupit. Trump i tak hodnotí setkání jako přínosné, neboť otevřelo cestu k dalším debatám o severokorejském nukleárním arzenálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované