Hlavní obsah

USA má pandemický plán na 18 měsíců. Roušky už ale teď musí šít celá země

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump na telekonferenci Federální agentury pro řízení mimořádných událostí.

Reklama

USA se připravují na možnost, že koronavirová pandemie potrvá i více než 18 měsíců. CNN získalo stostránkový dokument, který počítá s verzí, že se nemoc objeví v několika vlnách. Plán má podchytit rizika, která teoreticky vyplynou z nedostatku zdravotnických materiálů i zpoždění výzkumu vakcíny. Situace ale už teď napovídá, že se ani Spojené státy kvůli nedostatku roušek nevyhnou dobrovolnické akci „šije celá země“.

Článek

Stostránkový dokument získaný CNN má být zákulisním pohledem do příprav Trumpovy administrativy na krizi hrozící v důsledku šíření koronavirové pandemie. Jednou z popisovaných situací je i ta, že „dopady na dodavatelský řetězec kvůli rozšíření nákazy Covid-19 povedou ke značným nedostatkům ve vládním i soukromém sektoru, kdy dopady pocítí i jednotliví Američané“.

Plán nastiňuje riziko, které představuje nedostatek zdravotnického vybavení, jako jsou ventilátory a osobní ochranné pomůcky. Takový stav by pak mohl „ohrozit schopnost vlády plnit své cíle“. Nedostatek zásob může mít za následek těžké „dopady na zdravotnickou péči, kritický nedostatek diagnostiky, zdravotnických potřeb a personální obsazení v některých lokalitách“, uvádí zpráva v jednom z potenciálních scénářů. Počítáno je i s možností, že se nakazí zdravotníci nebo se opozdí výzkum vakcíny.

Časově plán odpovídá rok a půl dlouhému trvání pandemie. Americká vláda s ním přišla poté, co byl prezident Donald Trump a jeho úřady kritizovány za podceňování situace. Donald Trump však ve středu prohlásil, že o „pandemii už dávno věděl“.

„V jistém smyslu se považuji za válečného prezidenta,“ nechal se slyšet ve středu na tiskové konferenci. „Myslím tím podle toho, s čím bojujeme. Je to vážně těžká situace.“

Čím víc testů, tím víc nemocných

Do pohybu se po celých Spojených státech dalo plošné testování společnosti. Ze dne na den počet potvrzených případů vzrostl na více než 11 tisíc.

Podle Mika Pence je nárůst potvrzených případů způsoben tím, že se nashromáždily nevyhodnocené testy, jichž je stále větší množství a kterými lékaři nově prověřují především pacienty se symptomy nákazy.

Jen ve státě New York ze středy na čtvrtek prošlo testem 8 000 Američanů. Polovina z nich byla pozitivních. Oficiální počet nakažených ve státě následně vzrostl na 4 152. „Když provedete 8 000 testů, čísla se budou navyšovat exponenciálně,“ uvedl guvernér Andrew Cuomo.

Testování má být cesta, jak předejít potenciálnímu nedostatku lékařských zásob. Kapacitu lékařských zařízení má pomoct navýšit vybudování dvou nemocničních lodí.

Tenčící se zásoby, domácí roušky

Nápor některé americké nemocnice přestávají zvládat už nyní a varují, že nemají dostatek zásob ani na denní provoz. Nemocnice v Georgii mají zásoby roušek na tři dny.

„Za méně než týden jsme spotřebovali zásoby, které měly vydržet až půl roku,“ řekl pro CNN Scott Steiner z Phoebe Putney Health Systems. Aby se tenčící se zásoby alespoň trochu doplnily, šije speciální tým zaměstnanců roušky doma. I Spojenými státy tak zaznívají příběhy o doma vyráběných zdravotnických potřebách.

„Byli jsme prakticky zoufalí, v každém zapadlém koutě jsme se snažili najít vybavení, které potřebujeme,“ uvedla doktora Amy Compton-Phillipsová, ředitelka společnosti Providence St. Joseph Health, která sdružuje více než 50 nemocnic napříč státy.

Těmto nemocnicím obvykle postačí 250 tisíc masek ročně. Toto množství ale tento měsíc vystačilo pouze jedné z nemocnic. „Zvýšená poptávka předběhla nabídku, a tak vyrábíme sami. Chystáme se vydat výzvu na 100 milionů roušek.“

V King County ve Washingtonu, jednom z největších ohnisek v USA, stát plánuje zřídit nemocnici na fotbalovém hřišti. Podle odhadů region potřebuje přibližně 3 000 dalších lůžek. Provizorní nemocnice na hřišti jich poskytne 200.

Newyorský guvernér Cuomo se domnívá, že nemoc vyvrcholí během 45 dnů a bude potřeba 110 000 lůžek. „Všichni mluví o zarovnání křivky. Já nevidím křivku. Vidím vlnu. A když se tahle vlna zlomí nad zdravotnickým systémem… bude to tsunami,“ řekl pro CNN.

Problematická je i kapacita plicních ventilátorů. New York jich má 3 000, což podle Cuoma nestačí. Uspokojovat poptávku nestíhají ani společnosti vyrábějící ventilátory. „Je to více, než můžeme momentálně poskytnout,“ řekla zástupkyně firmy MarCom Ventilators. V posledních dnech dostávají stovky objednávek.

Během čtvrtečního brífinku Donald Trump řekl, že se snaží tlačit na Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), aby došlo k urychlenému posunu vpřed ve vývoji léků pro pacienty s koronavirem. Podle amerického prezidenta by mohly být užitečné léky proti malárii, které by měly být k dostání na předpis.

Remdesivir i léky proti malárii

Trump ve čtvrtek vyzval domácí zdravotnické úřady, aby co nejrychleji schválily použití některých experimentálních léků na koronavirus. Mezi nimi zmínil i remdesivir, jejž vyvinul lékařský tým v americké firmě Gilead Sciences, který vede Čech Tomáš Cihlář. „Musíme odstranit veškeré překážky,“ prohlásil Trump na tiskové konferenci a dodal, že by proti koronaviru mohla být využita rovněž látka hydroxychlorochin, která se nyní používá pro léčbu malárie. „Mohlo by to změnit pravidla hry, ale také nemuselo,“ řekl prezident.

Šéf FDA Stephen Hahn prohlásil, že zvažuje všechny možnosti a že se úřad soustředí především na léky, které jsou již schváleny pro léčbu jiných nemocí. Na Trumpův nátlak reagoval slovy: „Jsme nadále odhodláni být flexibilní, ale dovolte mi objasnit jednu věc. Jsme odpovědní za americký lid a je naší povinností zajistit, aby byly produkty bezpečné a účinné.“ Jaké léky ale skutečně proti koronaviru zaberou, je zatím ve výzkumné fázi nejen ve Spojených státech.

Reklama

Doporučované