Hlavní obsah

USA podpořily demonstranty v Hongkongu, Čína se ostře ohradila

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že pokud vstoupí nové zákony schválené americkou Sněmovnou v platnost, poškodí to vztahy obou zemí.

Článek

Americká Sněmovna reprezentantů schválila tři zákony, jimiž podpořila demonstranty v Hongkongu, kteří ve velkoměstě bojují za posílení demokracie. Přijatá opatření se nelíbí Pekingu, který dnes Washington vyzval, aby se nevměšoval do záležitostí Číny. Hongkongští prodemokratičtí zákonodárci dnes zároveň přerušili výroční proslov Čínou podporované správkyně města Carrie Lamové.

Jeden z návrhů zákona přijatých v úterý dolní komorou amerického Kongresu odsuzuje kroky Číny při řešení situace v Hongkongu. Demonstranti zde už několik měsíců protestují proti plíživému omezování svobod ze strany Pekingu a dožadují se demokratických reforem.

Druhé opatření požaduje každoroční vyhodnocení míry, s jakou Peking autonomii finančního velkoměsta omezuje; třetí má zajistit, aby se americké zbraně neobjevily v rukou hongkongské policie, která se nezřídka dostává s protestujícími do násilných střetů.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že Peking se proti novým zákonům zásadně staví a pokud vstoupí v platnost, poškodí to vztahy obou zemí. Lítost nad opatřeními Washingtonu dnes vyjádřilo také Čínou dosazené vedení Hongkongu.

Správkyni města Lamovou, která je nejméně populární vůdkyní města od jeho převedení z britské pod čínskou správu v roce 1997, dnes skandující prodemokratičtí zákonodárci donutili přerušit a posléze ukončit projev v hongkongském parlamentu. Správkyně avizovala, že jeho tématy budou hlavně pozemky a bydlení.

Zástupci opozice v rukou drželi fotky mávající Lamové, jejíž ruce dobarvili červenou barvou znázorňující krev. Další měli na obličeji nasazené masky s fotografií čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Vedení města nakonec podle hongkongského listu South China Morning Post prohlásilo, že výroční projev odvysílá online.

Reklama

Související témata:

Doporučované