Hlavní obsah

USA reagují na jaderný program KLDR. Rozšířily vůči zemi sankce

USA rozšířily sankční seznam na KLDRVideo: Reuters

 

Reklama

V návaznosti na pokračující jaderný program KLDR rozšířily USA sankční seznam.

Článek

Spojené státy dnes rozšířily sankce proti Severní Koreji. Ministerstva financí a zahraničí přidala po vzájemné dohodě na sankční seznam devět firem a vládních organizací a tři jednotlivce, informovala agentura Reuters. Washington tak reagoval na pokračující raketový a jaderný program KLDR.

„USA budou i v budoucnu postupovat proti osobám a subjektům, které jsou za programy vývoje raket a jaderných zbraní zodpovědné nebo které je podporují," uvedlo ministerstvo financí. „Na tyto nepřátelské režimy budeme nadále vyvíjet tlak," dodalo.

KLDR nasadí nové protivzdušné síly.

Majetek firem a lidí uvedených na seznamu bude zmrazený, americké firmy s nimi nebudou moci nadále obchodovat.

Dvě společnosti, které se na seznamu objevily, mají sídlo v Moskvě. Jedna z nich se údajně podílela na dodávkách v souvislosti s raketovým programem KLDR, druhá na sever Korejského poloostrova dodávala ropu.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov ruské agentuře RIA řekl, že je Rusko tímto krokem „zmatené".

Podle agentury Reuters USA a Čína ještě během dneška navrhnou Radě bezpečnosti OSN, aby sankce uvalila na další severokorejské občany a firmy. Washington s Pekingem o nových sankcích údajně vyjednával uplynulých pět týdnů.

Rada bezpečnosti přijala vůči KLDR sankce poprvé v roce 2006 a od té doby je opakovaně zpřísnila v reakci na pět severokorejských jaderných testů a množství raketových zkoušek.

Reklama

Doporučované