Hlavní obsah
Online

PES už neodpovídá realitě. Ve třetím stupni jsou jen dva kraje

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě i v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V pátek v Česku přibylo 6202 nových případů koronaviru. Systém PES se zvýšil na skóre 69. Česko stále oficiálně zůstává ve stupni rizika číslo 3. Drtivá většina krajů už ale tomuto hodnocení neodpovídá. Momentálně jsou na trojce jen Praha a Plzeňský kraj. Sedm krajů by podle čísel mělo spadat do pátého, nejhoršího stupně rizika.

- Od 18. prosince má být pro Čechy dostupné antigenní testování zdarma. Některé nemocnice spustily vlastní rezervační systém a část z nich už má před svátky plno.

- Americké úřady schválily mimořádné použití vakcíny od firmy Pfizer. Prezident Donald Trump uvedl, že první očkování začne do 24 hodin. „Vakcínu už jsme začali rozvážet do všech států,“ ujistil ve videu umístěném na Twitteru.

Dění v Česku jsme sledovali i v pátek:

  • Demonstraci odpůrců opatření zakázal také správní soud v Hesensku

    Hesenský správní soud v Kasselu v sobotu potvrdil zákaz demonstrace odpůrců opatření proti koronaviru, svolané na dnešek do Frankfurtu nad Mohanem. Podle agentury DPA své rozhodnutí zdůvodnil vysokým nebezpečím infekce. Podobné demonstrace byly zakázány také ve východoněmeckých městech Drážďany a Erfurt. Podle policie několik stovek demonstrantů však navzdory zákazu nakonec do ulic vyrazilo, vážnější incidenty však nezaznamenala.

  • Švédům chybí personál na JIP. Lékaři jsou unavení a odcházejí

    Švédské zdravotníky zmáhá vyčerpání, mnohdy také nejsou kvůli výši platu ochotní riskovat v první linii a se zaměstnáním raději končí. Švédské jednotky intenzivní péče se potýkají s nedostatkem kvalifikovaného personálu.

    Celý článek čtěte zde:

  • Británie hlásí přes 20 000 nově nakažených

    V Británii v sobotu přibylo na 21 500 případů nákazy a bilance mrtvých s covidem-19 se zvýšila o 519. Oproti minulé sobotě, kdy bylo nově infikovaných něco přes 15 000 a obětí 397, je to citelně více, upozornila stanice Sky News.

  • V USA budou vakcíny proti koronaviru dostupné od pondělí

    V USA se první dodávky nově schválené vakcíny proti koronaviru dostanou do očkovacích center v pondělí. Oznámili to v sobotu zástupci armády, kteří budou distribuci koordinovat. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pátek schválil mimořádné použití vakcíny proti covidu-19 vyvinuté firmami Pfizer a BioNTech. Jako první mají očkování dostat zdravotníci a obyvatelé domovů pro seniory.

    Doručovací společnosti UPS a FedEx dostanou první balíky s očkovacími látkami v neděli a v pondělí ráno budou vakcíny na 145 místech po celých Spojených státech, řekl generál Gustave Perna, který velí vojenským logistickým operacím. Do dalších 125 nemocnic a zdravotních středisek se dostanou v úterý a do 66 ve středu.

  • V Itálii ubývá nových případů

    V Itálii se epidemická situace pomalu zlepšuje a ve čtyřech regionech včetně nejhůře postižené Lombardie se v neděli otevřou obchody a restaurace. V Itálii se v sobotu celková bilance infikovaných zvýšila o téměř 20 000, o den dříve bylo pozitivních případů necelých 19 000. Obětí přibylo 649, v pátek úřady hlásily 761 mrtvých. V zemi s 60 miliony obyvatel se celkem nakazilo 1,83 milionu lidí, přes 60 000 z nich zemřelo.

    Podle epidemiologů jsou nyní čísla v téměř všech italských regionech poměrně optimistická, reprodukční číslo se v uplynulém týdnu snížilo na hodnotu 0,82. Vláda proto v pátek rozhodla o tom, že v dalších čtyřech regionech sníží stupeň rizika na nejnižší - žlutý. Od neděle tak v Lombardii, Piemontu, Kalábrii a Basilicatě budou moci opět otevřít restaurace, bary a obchody, nicméně s provozní dobou omezenou do 18:00.

  • Zájem o antigenní testy je velký, předvánoční termíny docházejí

    Termíny pro antigenní testování na covid-19 v odběrových místech, u nichž už je možná rezervace, se rychle zaplňují zejména v Praze. Největší zájem je o předvánoční dny, například některé pražské nemocnice mají volné termíny už jen po Vánocích.

    Ministerstvo zdravotnictví spustilo web Cenrtálního rezervačního systému, kde veřejnost najde mimo jiné přehled odběrových míst v jednotlivých krajích a odkazy, kde je možné si termín zarezervovat. Data o vytížení odběrových míst jsou ale podle informací na webu prozatím neúplná.

    Celý článek si přečtěte zde:

  • Nizozemsko má nejvíce nakažených od října, rozhodne o zpřísnění

    V Nizozemsku přibylo za poslední den více než 9000 lidí nakažených koronavirem, což je nejvyšší bilance od konce října, kdy v zemi vrcholila druhá vlna pandemie covidu-19. V neděli se má proto sejít vláda, která bude rozhodovat o zpřísnění restrikcí během vánočních svátků. Vláda v Haagu již tento týden rozhodla o tom, že kvůli rychlejšímu šíření nákazy prodlouží platnost stávajících omezení až do 15. ledna. Zavřené tak dál zůstanou restaurace, bary a kavárny, lidé musí dodržovat pravidla ohledně setkávání a nosit roušky.

  • V Brně se demonstruje proti vládním opatřením

    Odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru se dnes odpoledne sešli před brněnským Janáčkovým divadlem. Podle odhadu tajemníka městské části i policie jich je kolem 150. Žádají například zrušení testování zdravých či bezpříznakových obyvatel, kritizují nošení roušek.

    Organizátor demonstrace Tomáš Franzki všechny zúčastněné na úvod po upozornění zástupců městské části vyzval, aby si nasadili roušky a stáli ve skupinkách po dvaceti lidech s odstupem dvou metrů. Protestující zůstali bez roušek, bez odstupů.

    Podle demonstrantů jsou veškerá opatření nesmyslná. „Vadí nám úplně všechno. Není k tomu žádný zdravotní důvod, je to čistě jenom politika a ruinování našeho rozpočtu,“ řekl ČTK pětatřicetiletý Jiří K., který přijel na demonstraci z Uherského Brodu.

    Na demonstraci byly vidět nápisy jako „Nenech se zastrašit, vystup z řady“, „Svobodu, stop distanční výuce“ nebo „Gastro zavřít, to je sláva, covid zmizí, říká vláda.“ Na demonstraci dohlíží několik desítek policistů. Mimo jiné z antikonfliktního týmu, pořádkové policie či dopravní. Zasahovat zatím nemuseli

  • AstraZeneca kupuje za 39 miliard USD americký Alexion

    Britská farmaceutická firma AstraZeneca kupuje za 39 miliard USD (téměř 849 miliard Kč) amerického výrobce léků Alexion Pharmaceuticals. Akvizicí chce posílit svoji pozici v oblasti imunologie a vzácných onemocnění, uvedla agentura Reuters. AstraZeneca patří mezi firmy, které vyvíjejí vakcínu proti covidu-19. Akvizice se uskuteční částečně v hotovosti a částečně v akciích. Dohodu již schválily správní rady obou firem, hlasovat o ní budou ještě akcionáři a povolit ji musí regulační úřady. Spojení by mohlo být dokončeno ve třetím čtvrtletí 2021.

  • Řecké obchody se otevřou jen pro vyzvedávání objednaného zboží

    Řecko o Vánocích zachová většinu přísných opatření proti šíření koronaviru, od pondělí se otevřou jen kadeřnictví a knihkupectví. Pro ostatní malé obchody bude nově platit systém „klikni a vyzvedni“ - zákazníci si musejí zboží objednat přes internet a pak si ho, ovšem už zaplacené rovněž on-line, mohou v obchodě vyzvednout.

  • Více než polovina domovů pro seniory nestíhá testování

    Více než polovina domovů pro seniory a dalších zařízení sociálních služeb nedokáže zajistit testování návštěv antigenními testy. Ukázal to průzkum Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS), kterého se zúčastnilo téměř 200 zařízení v Česku. Radiožurnálu to řekl prezident asociace Jiří Horecký. Důvodem byl podle něj v 90 procentech nedostatek personálu. Lidé mohou své blízké v domovech opět navštěvovat od minulé soboty, potřebují k tomu ale negativní test na koronavirus, který nesmí být starší než dva dny.

  • Vánoční večírky lidem nechybí

    Dvě třetiny zaměstnanců nijak netrpí absencí vánočních firemních večírků, které neumožňuje vysoké epidemické riziko a s tím související vládní opatření. Třetina lidí o večírky buď zájem nejeví, nebo je jim to v zásadě jedno. Vyplývá to z průzkumu personálně-poradenské společnosti Hays z minulého týdne. „Vánoční večírky či další společné firemní aktivity obvykle nejvíce ocení zaměstnanci, kteří jsou ve firmě noví. Pro nováčky je to ideální způsob, jak se seznámit s kolegy, se kterými třeba běžně nepřijdou do kontaktu tak často, nebo jak poznat své spolupracovníky v neformálním prostředí,“ uvedla marketingová manažerka Hays Kristýna Králová.

  • PES už neodpovídá realitě. Sedm krajů je v nejhorším stupni

    Česko stále oficiálně zůstává ve stupni rizika číslo 3. Drtivá většina krajů už ale tomuto hodnocení dávno neodpovídá. Momentálně jsou na trojce jen Praha a Plzeňský kraj. Sedm krajů dokonce odpovídá až pátému stupni rizika. Nejhůř jsou na tom v Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji, kde index dosáhl 79 bodů. V pátém stupni je ještě se 78 body Olomoucký kraj a se 76 body Ústecký, Liberecký a Moravskoslezský kraj. Podmínky pro zařazení Česka do 4. stupně byly splněny už tento týden, ministr zdravotnictví to ale odmítl.

  • Slovenské testy odhalily víc než 6000 případů nákazy

    Na Slovensku přibyl během pátku opět rekordní počet případů koronaviru. Laboratorní PCR testy odhalily 3707 nakažených, což je dosud nejvíce. Pozitivních přitom bylo 20 procent z přibližně 18 000 provedených testů. Dalších 2357 infikovaných odhalily méně přesné antigenní testy, které země začala hromadně používat na podzim s plošným testováním obyvatel a kterých bylo v pátek provedeno na 40 000, vyplývá ze sobotních údajů slovenského ministerstva zdravotnictví.

  • Finanční tíseň tíží i francouzské katedrály

    Finanční tíseň způsobená koronavirem tíží i slavné francouzské katedrály, jejichž provoz je náročný, ale letos téměř zejí prázdnotou. Katolické církvi ve Francii tento rok vypadly příjmy v odhadovaném objemu 90 milionů eur (2,37 miliardy korun), odhaduje podle agentury Reuters Francouzská biskupská konference (CEF).

  • Hejtman: Apely jsou zbytečné, situace se nezlepší

    Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák uvedl, že situace v kraji se velmi rychle zhoršuje. „Jakýkoli apel na odpovědné chování je zjevně zbytečný,“ napsal Vondrák.

  • Test před Vánoci? Někde už jsou termíny plné

    Termíny pro antigenní testování na covid-19, které bude spuštěno 18. prosince a bude hrazeno ze zdravotního pojištění, se u pražských nemocnic rychle plní. Některé z nich již mají volné dny už jen po Vánocích. Vinohradská nemocnice má podle rezervačního systému volné termíny ještě 19. a 20. prosince, další jsou až od 12. ledna. Thomayerova nemocnice nabízí termíny v pondělí, ve středu a ve čtvrtek, první volné jsou až 30. prosince. Do Ústřední vojenské nemocnice je možné se objednat nejdříve 28. prosince odpoledne. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze nabízí nejdřívější termíny 26. prosince.

  • V Rusku přibylo 28 137 případů infekce a 560 úmrtí

    V Rusku přibylo za uplynulý den 28 137 případů koronavirové infekce a 560 souvisejících úmrtí. Jenom v Moskvě se nově nakazilo 6622 lidí, informovala v sobotu agentura TASS s odvoláním na ruské úřady. Dohromady už bylo do ruských covidových statistik zaneseno 2 625 848 zachycených případů nákazy, ale 2 085 958 z nich se už zotavilo. Oficiálně v zemi se 146 miliony obyvatel dosud zemřelo nejméně 46 453 lidí s covidem-19.

  • Sasové se v dalších spolkových zemích stávají nechtěnými hosty

    Zatímco v posledních týdnech se Sasové kvůli koronaviru obávali Čechů, kteří do Saska i přes karanténní omezení dále jezdili za nákupy, nyní se Sasové v sousedním Durynsku a Sasku-Anhaltsku sami stávají nechtěnými hosty. V Sasku, kde je nyní epidemická situace nejhorší ze všech 16 německých spolkových zemí, začnou od pondělí platit tvrdší restrikce. Zavře se většina obchodů, které neprodávají zboží denní potřeby. Zavřená budou nákupní střediska, zahradní centra či hobbymarkety. Nakupování saská vláda obyvatelům omezila na okruh 15 kilometrů od bydliště. A právě tato omezení vyvolávají v Durynsku podle televize MDR obavy, že Sasové přijedou uspokojit své nákupní potřeby do této spolkové země. Podobné obavy se ozývají i v sousedním Sasku-Anhaltsku.

    Ještě před pátečním rozhodnutím saské vlády se v médiích a také na Twitteru spekulovalo, že Sasko by mohlo svým obyvatelům zakázat překračovat hranici do jiných německých spolkových zemí.

  • Kavárny řeší, jak na prodej kávy

    Kavárna v Praze 5, do které v sobotu ráno zavítal člen redakce Seznam Zpráv, stále prodává kávu s sebou. Otvor na pití ve víčku ale přelepila upozorněním, že nápoj není určen k okamžité konzumaci na ulici. To je totiž činnost momentálně zakázaná vládním opatřením. Jiné kavárny zase zákazníkům kelímek s kávou vkládají do pytlíku.

    Foto: Jan Kordovský

    Nápoj, který není určen k okamžité konzumaci mimo kavárnu.

Reklama

Hlavní zprávy