Hlavní obsah

Úspěšné knihovny ze Vsetínska se zaměřují na práci s dětmi

Foto: Jan Lipold

Ilustrační snímek.

Reklama

Práci s dětmi a mládeží, vymýšlení inovací a nových služeb a akcí, spolupráci se školami i zřizovateli považují za jedny z nejdůležitějších předpokladů úspěchu dvě oceněné knihovny ze Vsetínska.

Článek

Knihovna Halenkov se ve čtvrtek stala Knihovnou roku 2020, cenu uděluje Ministerstvo kultury. Masarykova veřejná knihovna Vsetín získala titul Městská knihovna roku 2020, soutěž vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Je to největší ocenění pro knihovnu, víc už není.

„Může za to práce s lidmi. Můžete mít spoustu peněz na knížky, ale pokud je nerozvážíte lidem až domů, neděláte akce, nesnažíte se vyjít ve všem vstříc, nepomůže vám to,“ uvedla ředitelka knihovny v Halenkově Marcela Šuláková. Výhodou podle ní je, že také učí na základní škole, knihovna je v prostorách školy a je s ní úzce spojená. „Děláme křest pro prvňáčky, dostanou knížku a je to slavnostní akce, celých devět let pak mají děti knihovnu zdarma a vedu je k četbě. Školáci ke mně chodí doslova v papučích, mohou přijít třeba o velké přestávce,“ uvedla ředitelka.

Knihovna asi s 500 čtenáři chce nabídnout i moderní technologie, chystá možnost půjčovat si e-knihy, k dispozici jsou v ní také počítačové hry. „Několik dětí hraje hry, další čekají a přitom si čtou. Objednávám pro děti i časopisy, také komiksy,“ uvedla Šuláková. Děti podle ní do knihovny láká i Jack Russell teriér, který tam s ředitelkou dochází již sedm let.

Knihovna pořádá řadu akcí, je aktivní i v době epidemie koronaviru. „Dělali jsme online cestovatelskou besedu, dopadlo to dobře,“ uvedla Šuláková, která oceňuje spolupráci s obcí coby zřizovatelem. „Obec nám dává 130 tisíc korun ročně na knížky, což je skvělé, některé obce to nedělají. Ale aby knihovna byla dobrá, musí nabízet aktuální tituly,“ uvedla ředitelka, pro kterou je ocenění knihovny velkým povzbuzením. „Práce knihovníka je nejkrásnější na světě, kde jinde si můžete v práci číst,“ řekla.

Na práci s dětmi a mládeží se zaměřuje i vsetínská knihovna. „A to doslova od kolébky. Účastníme se projektu Bookstart zaměřeného na narozené děti a jejich rodiče, cílem je už odmala budovat čtenářskou gramotnost,“ uvedla ředitelka knihovny Daniela Divínová. Rodiče tak již při vítání občánků dostanou dárkové sady s leporelem pro děti i informacemi o tom, jaké knížky a v jakém věku dětem představovat.

Za silnou stránku knihovny považuje ředitelka pracovní kolektiv, který stále vymýšlí nové věci. Nyní například knihovna zvažuje přebudování prostor, aby mohla modernizovat služby. Knihovna je aktivní i v době omezených služeb kvůli koronaviru, má výdejní okénko i rozváží knihy, řada služeb je online, zaměstnanci například natáčí různá videa.

Reklama

Doporučované