Hlavní obsah

Ústavní žaloba na prezidenta? Toho má krotit premiér, zní od poslanců přešlapující ČSSD

Poslanci ČSSD ústavní žalobu na prezidenta nejspíš nepodpoří.

Reklama

Ani další váhání Miloše Zemana s jmenováním Michala Šmardy ministrem kultury sociální demokraty nezlomilo, aby podpořili senátní tažení proti prezidentovi.

Článek

Podpořit ústavní žalobu na prezidenta tak, jak ji ve středu schválil Senát, je nesmysl. Prezidenta má do ústavních mezí dostat premiér Andrej Babiš. Jediná varianta, která by mohla být k něčemu, je ústavní žaloba na již dva měsíce odkládané odvolání ministra kultury Antonína Staňka, ale ta není na stole. Takový je ve zkratce postoj poslaneckého klubu sociální demokracie.

Seznam oslovil všechny členy dolní komory Parlamentu v dresu ČSSD, jak se i s ohledem na aktuální vývoj staví k ústavní žalobě, kterou má během příštích tří měsíců Sněmovna projednat. Pro její schválení je třeba 120 poslanců z 200.

Proti návrhu, který zahrnuje kromě nejmenování Staňka i prezidentovu účast na tak zvaném lánském puči, nebo jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka navzdory vůli Sněmovny, se při hlasování v horní komoře postavili všichni přítomní sociálnědemokratičtí senátoři.

A jejich poslanečtí kolegové budou dle odpovědí, které Seznam shromáždil, postupovat stejně.

„Nevnímám to jako správný krok. Ke flagrantnímu porušení Ústavy v některých těch krocích, které tam jsou uvedeny, tím závažným způsobem opravdu nedochází. Já si myslím, že sociální demokraté v Poslanecké sněmovně nepodpoří tento návrh,“ řekl Seznamu první místopředseda ČSSD Roman Onderka. Podle něj by podporu sociálních demokratů naopak dostal Andrej Babiš, pokud by chtěl podat na Miloše Zemana kompetenční žalobu pro nečinnost.

Premiér to nezvládá, říká druhý muž ČSSD.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Podobně mluví i další vlivní sociální demokraté. Poslanci Jan Birke a Jiří Běhounek. „Ti, kdo ji tvořili, moji důvěru nemají. Takže s návrhem ústavní žaloby nesouhlasím,“ řekl Seznamu Jiří Běhounek.

Jednoskutková žaloba dává větší smysl

Někteří poslanci zmiňují, že by bylo smysluplnější podat žalobu jen kvůli protahovanému odvolání ministra kultury Antonína Staňka. „Podle mého názoru je lepší, lépe definuje konkrétní problém a o její podpoře by se případně dalo uvažovat,“ řekl ústecký poslanec Jaroslav Foldyna.

Jednoskutková žaloba by podle pražského poslance a bývalého místopředsedy strany Petra Dolínka pomohla vymezit mantinely pro budoucího nájemce Pražského hradu. „Je to ale složité. Chápu, že se Senát odhodlal k tomuto zoufalému kroku, ale žaloba Sněmovnou nejspíš neprojde,“ dodal Dolínek.

Většina ostatních poslanců se odmítla vyjádřit s odkazem, že jsou na dovolené, případně, že si svůj postoj k žalobě ještě promyslí, až se s ní seznámí.

Podle ústavního experta Ondřeje Preusse by větší šanci na úspěch měla žaloba jen kvůli (ne)odvolání ministra Staňka. Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Pro jednoskutkovou verzi jsou i odborníci. „Právě v tom skutku, kdy odmítá odvolat a jmenovat nového ministra kultury, jsme podle mého názoru za hranou. A prezident hrubě porušuje Ústavu,“ říká advokát Ondřej Preuss.

Pokud žaloba projde Poslaneckou sněmovnou a Ústavní soud jí vyhoví, budou se muset vyhlásit nové volby.

Reklama

Doporučované