Hlavní obsah

Útoků na dravce přibývá. Na jihu Moravy nalezli otrávené orly mořské

Foto: Seznam Zprávy

Otrávený samec ležel uprostřed pole, mrtvé mládě v hnízdě. Opodál byla i mrtvá samice.

Reklama

Uprostřed pole u Bzence našel amatérský ornitolog Martin Hrouzek mrtvého samce orla mořského. A vzápětí našli ornitologové i mládě a samici. „Česko se pomalu stává travičskou velmocí,“ uvedl. Věc už řeší policie.

Článek

„Na stejném místě byli před pár dny i dva otrávení luňáci červení, další desítky ptáků a savců jsou nacházeny na jiných místech a kdoví, kolik mrtvých zvířat se nikdy nenajde,“ dodal Hrouzek.

Případem se už zabývá policie. „Přijali jsme oznámení o úhynu dravců orlů mořských. Ornitologové nejdříve nalezli uhynulého samce, následně i samici. V hnízdě našli uhynulé mládě. Co bylo příčinou jejich uhynutí, není jasné, bude provedena pitva,“ řekla ČTK policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Amatérský ornitolog Hrouzek uvedl, že samec ležel uprostřed pole. Jeho kamarád pak našel mrtvé mládě v hnízdě. Opodál ležela podle něj i mrtvá samice. Hrouzek dodal, že „neznámý travič tak vyzmizel celou orlí rodinu“.

Podle ornitologů ptáky pravděpodobně někdo otrávil, a to pesticidem karbofuranem. O několik dní dříve v lokalitě našli i dva mrtvé luňáky červené. Místo poté prohledávala psovodka se speciálně cvičeným psem, který umí vyhledat otrávené návnady i pošlá zvířata. Žádné další ale tehdy nenašla. Do lokality zřejmě zamířila i dnes.

Případ pesticidem otráveného luňáia.

Karbofuran je pesticid, jehož používání je v zemědělství v České republice zakázáno. Působí jako nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí. Karbofuranem otrávená návnada je nebezpečná nejen pro divoká zvířata, na která traviči míří, ale i pro člověka. Pokládání otrávených návnad může být považováno za několik trestných činů, trestným činem je i usmrcení chráněného druhu.

Otrávených ptáků přibývá

Česká společnost ornitologická před několika dny uvedla, že je travičství ptáků sílícím problémem. „Ornitologové letos zaznamenali už 25 případů otrávených, zastřelených nebo jinak nelegálně zabitých ptáků. Většinou jde o dravce. Nejčastějšími oběťmi jsou káně lesní a také vzácný luňák červený. Na vině je ve většině případů jed karbofuran,“ uvedla za ornitologickou společnost Věra Sychrová.

Celkem už letos eviduje 6 otrav luňáků červených. Už nyní je to více než za celý rok 2019, kdy ornitologové zaznamenali 4 případy otrav luňáků. „Otrávení luňáci se objevují napříč celou republikou. Na začátku března to byl jeden na Kolínsku, dále 3 luňáci na Břeclavsku, jeden na Klatovsku a naposledy jeden na Jičínsku,“ upřesnila psovodka Klára Hlubocká, která se v terénu specializuje na vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí.

Jeden ze tří otrávených luňáků na Břeclavsku měl velké štěstí a díky včasnému zásahu se ho podařilo zachránit. „Přiotráveného, ale ještě živého, luňáka našla turistka a nahlásila nález pracovníkům CHKO Pálava, kteří mě následně telefonicky požádali o radu. Bylo nutné urychleně podat protijed atropin a dopravit luňáka do záchranné stanice. Díky včasnému zásahu a následné kvalitně poskytnuté péči v Záchranné stanici pro dravé ptáky Rajhrad byl luňák zachráněn. Před vypuštěním do volné přírody dostal vysílačku, která slouží k monitoringu jeho pohybu a k odhalení případného nebezpečí,“ popsala Hlubocká.

Foto: Klára Hlubocká

Luňák červený nalezený na Klatovsku. Zaťaté pařáty a roztažená křídla naznačují, že pták zahynul v křečích následkem otravy.

Oblast na jižní Moravě patří k dlouhodobě problematickým, Česká společnost ornitologická tu každoročně zaznamenává otrávené ptáky. „Letos jsme například na jedné lokalitě na Břeclavsku našli 5 zabitých kání lesních najednou. Ale bohužel je to jenom kapka v moři všech případů, ke kterým naše terénní jednotka vyjíždí. Počet otrav ani v době koronavirové krize rozhodně neklesá,“ posteskla si Hlubocká.

Foto: Česká společnost ornitologická

Fenka německého ovčáka Pisi, která se na konci března na vycházce přiotrávila karbofuranem. Díky včasnému zásahu přežila.

Připomíná, že jed karbofuran, který traviči nejčastěji používají, je nebezpečný nejenom pro divoce žijící zvířata, ale také například pro psy. „Na Jičínsku se karbofuranem přiotrávila při venčení fenka německého ovčáka Pisi, donedávna služební pes Policie České republiky. Byla to jedna z jejich prvních procházek v „psím“ důchodu, která málem skončila tragicky. Průběh otravy byl velmi rychlý, fenka začala kolabovat a nakonec ji pomohli zachránit náhodní lidé, kteří ji i s majiteli naložili do auta a odvezli na ošetření. Veterinář rozpoznal typické příznaky pro otravu karbofuranem a nasadil infuzní terapii s atropinem. Díky včasnému zásahu se jí naštěstí podařilo zachránit život,“ popsala ornitoložka.

Česká společnost ornitologická předává případy otrávených živočichů policii, která je vyšetřuje jako trestné činy. Letos ornitologové předali policii už 14 případů. Loni to za celý rok bylo 24 případů.

Reklama

Doporučované