Hlavní obsah

Masakr na Srí Lance byl prý odvetou za Christchurch, mohou přijít další atentáty

Policie zatkla kvůli útokům 40 lidí.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

K útokům, které si podle poslední bilance vyžádaly 321 obětí, se v úterý krátce po poledni středoevropského času přihlásil Islámský stát. Teroristická organizace tak učinila prostřednictvím své propagandistické agentury Amak. Pro své tvrzení ale neposkytla žádný důkaz. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Teroristická skupina Islámský stát v posledních letech přijala odpovědnost téměř za všechny velké teroristické útoky ve světě.

Srílanské ministerstvo obrany v úterý dříve uvedlo, že masakr byl odvetou za březnový útok na mešity v novozélandském městě Christchurch. Ministr obrany Ruwan Wijewardene to uvedl na základě prvních závěrů z vyšetřování. Australský terorista Brenton Tarrant na Novém Zélandu zavraždil 50 lidí.

Po nedělních bombových útocích zadržela místní policie na 40 lidí, převážně občany Srí Lanky. Jedním zadrženým byl ale také syrský občan. Ten je nyní ve vazbě a v souvislosti s nedělními atentáty na kostely a hotely ho čeká výslech. „Byl zatčen po výsleších místních podezřelých,“ uvedla agentura Reuters podle svého zdroje.

Kamery zachytily, jak atentátník vstupuje do kostela.Video: Martin Zíta, Reuters

Krátce po bombových útocích se tamní vláda rozhodla zablokovat přístup k sociálním sítím, a to z důvodu šíření nepravdivých zpráv. Obyvatelé Srí Lanky se tak nedostanou na Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube, Snapchat a Viber. Přímý zákaz se nedotkl například Twitteru, který podle expertů není v zemi příliš rozšířený.

Srílanská vláda neuvedla, na jak dlouho zůstanou sítě zablokované. Premiér Ranil Wickremesinghe zároveň obyvatele požádal, aby „se vyhnuli propagování neověřených zpráv a spekulací”.

Úřady od začátku vyšetřování připisují masakr, kvůli němuž byl v zemi vyhlášen výjimečný stav, místní islamistické skupině s kontakty v zahraničí.

Agentura AFP uvedla, že útočníci plánovali útok na další, celkově už čtvrtý hotel. Pokus byl ale neúspěšný. Podle agentury měli důležitou roli při jednotlivých útocích sehrát dva muslimští bratři. Bližší informace k tomu ale nesdělila.

Mezi čtyřicítkou zadržených je podle policejního mluvčího také například řidič dodávky, kterou údajně používali atentátníci, nebo majitel domu, v němž někteří z nich bydleli. Většinu zatčených tvoří místní lidé, ačkoliv policie pátrá po možném zapojení cizinců.

Vyšetřování dosud vedlo k závěru, že za smrt více než 300 lidí a zranění dalších nejméně 500 nese vinu sedm sebevražedných atentátníků, kteří útočili především v hotelech a křesťanských kostelech metropole Kolombo.

Premiér Srí Lanky podle agentury Reuters nevyloučil další atentáty.

Obyvatelé ostrova v úterý drželi tři minuty ticha za oběti atentátů, mezi nimiž byly i více než tři desítky cizinců.

Kvůli výjimečnému stavu, který platí v zemi od úterní půlnoci místního času (pondělí 20:30 SELČ), může policie a armáda zatýkat a vyslýchat podezřelé a nečekat na soudní povolení.

Série atentátů je považována za nejhorší teroristický útok v dějinách Srí Lanky. Úřady místní islamistickou skupinu, kterou od počátku podezíraly, identifikovaly jako národní Tauhíd džamáate, označovanou zkratkou NTJ.

Srílanský prezident, pod něhož spadají bezpečnostní složky, čelí kritice, že o hrozbě útoků věděly a nedokázaly jim zabránit. Tajné služby Spojených států a Indie údajně srílanskou vládu před možným útokem varovaly už 4. dubna.

Reklama

Související témata:

Doporučované