Hlavní obsah

Uvězněni na Filipínách: Lety ruší, nebo stojí 90 tisíc. Češi nevědí, jak domů

Foto: Profimedia.cz

Český turista uvázl na Filipínách. Šancí dostat se domů moc není (Ilustrační foto).

Reklama

Karanténní opatření zastihla i řadu Čechů v zahraničí. Někteří z nich mají velké problémy s návratem do Česka, dopravci kvůli omezením totiž ruší mezinárodní spoje. Hlavní město Manila je celé v izolaci, není možné z něj tak pokračovat na jiné letiště v zemi. Na Filipínách uvázl i český turista Petr Tyleček, který Seznam Zprávám popsal tamní situaci.

Článek

Filipíny zavedly karanténu. Kde se konkrétně teď nacházíte, když spolu mluvíme?

Nacházíme se v Cebu City, což je jedno ze tří mezinárodních letišť na Filipínách.

Jak konkrétně karanténa na Filipínách vypadá, co smíte a co nesmíte, jak je s to dopravou, s ubytováním?

Tady se to liší spíš podle oblasti. Vím, že Manila je zavřená celá. Tam je dokonce, myslím, zákaz vycházení. Tam naštěstí nejsme, my jsme na ostrově Cebu v Cebu City. Tady je karanténa od nějakých osmi večer, pak se vycházet nesmí. Jinak tady je to takové, že jsou vlastně přerušené všechny lety a lodní doprava mezi ostrovy. Takže prakticky jsme tady uvěznění.

Snažíte se dostat domů, jaké máte možnosti a jaké máte informace od české ambasády?

Máme informaci, že se máme dostat co nejrychleji do Manily anebo na mezinárodní letiště Clark a odtud pryč, což je docela složité, protože veškeré vnitrostátní lety byly zrušeny a přímé lety, to jsou lety z Filipín pryč, jsou beznadějně vyprodány. A když nějaké zbyly, tak jenom kombinované přes hodně přestupů a to jsou nesmyslné, závratné částky.

Můžete být konkrétní, jak velká částka je teď za takovou letenku?

Našel jsem kolem 80, 90 tisíc korun. Nějaké lety přes Tokio nebo Ósaku, přes Koreu a podobně. Což není v horizontu dnů, ale spíš týden a více, takže za tu dobu se může mnohé změnit a ty letenky můžou propadnout, anebo se zruší.

Jak vám pomáhá ambasáda?

Jsme registrovaní na nějakém emergency e-mailu, kde jsme se zapisovali všichni Češi, co jsou tady na Filipínách. A jinak dostáváme zprávy z Drozdu, což je registrace českých občanů v zahraničí.

Kolik Čechů je teď na Filipínách, máte tyhle informace?

To já přesně vím, dostal jsem dneska informaci, že česká ambasáda v Manile potvrdila, že kolem Cebu je kolem 90 Čechů, což je asi prý největší koncentrace Čechů na Filipínách. S tím, že jsou nějaké další nouzové lety anebo plavby lodí a sváží se ještě turisté z ostatních ostrovů.

Pomáhá vám ambasáda s tím, kde na Filipínách teď složit hlavu, na koho se obrátit a podobně?

To zatím ne, to jsme nepotřebovali. Zatím nás přijímají ještě nějaké hotely, akorát jsem dostal informaci od turistů, tuším, Francouzů, že už je nepřijímají do nějakých hotelů, protože jsou turisté. Ale my jsme zatím problém neměli.

A samotní Filipínci, jak oni zvládají karanténu? Respektují to, mají dostatek informací?

To přesně nevím. Ale můžu říct, že to probíhá tak, že polovina lidí tady nosí roušky, všude v obchodech, do autobusů z letiště, do nějakých krámů a podobně. Je ostraha, co měří lidem laserovým teploměrem teplotu na čele. A všude po městech, naprosto všude jsou dezinfekční spreje a podobně.

Co byste teď potřebovali od Ministerstva zahraničí, abyste se mohli lépe dostat domů?

Jelikož se nemůžeme dostat ze země, protože velká přestupová letiště se už uzavírají cizincům, třeba Kuala Lumpur i Singapur a bůh ví, jak to bude během dalšího dne, během následujících hodin, to se můžou uzavírat ostatní letiště, takže my teoreticky už nemáme možnost kupovat další lety jinam, protože už nám propadlo tolik letenek, že už to prakticky nemá cenu.

Jak vám situace kolem koronaviru narušila vaše pracovní plány, pobyt?

Já konkrétně to mám tak, že se vracím ze Zélandu z working holiday, takže jsem měl ještě nějaké cestování po Asii. Měl jsem odletět až 9. dubna do Česka, nebo prakticky ze Singapuru do Řecka a pak do Polska. Ale přehodil jsem si lety, dnes jsem měl letět z letiště Clark, což je kousek za Manilou, do Singapuru a 20. jsem měl letět přímým letem do Prahy. To je zrušené, protože to samozřejmě nestihnu.

Máte informace o jiných cizincích, kteří uvázli na Filipínách, jak je o ně postaráno z hlediska jejich ambasád?

Na letišti v Cebu, tam byla velká skupina různých turistů z EU, různé národnosti, takže to řešili nějak po svém. Největší skupina tam byla asi ruských turistů kolem 60, 70. Ti měli podporu ambasády, měli tam přímo nějakého zástupce, dostávali potravinové balíčky, vody a podobně. A co vím, teď ke konci dne se vyřizovaly dva lety, které pro ně poletí do Manily, které budou samozřejmě i pro ostatní lidi, ale je tam podmínka toho, že musíte mít letenku z Manily pryč do 24 hodin, což nemá skoro nikdo.

Což vy nesplňujete?

Ne. Splňujeme to, ale splníme to z letiště v Clarku, které je asi 80 kilometrů nad Manilou, a stejně už bychom to nestihli. Pro drtivou většinu lidí je to vlastně nedosažitelné. Tady byl hlavně problém to, že my jsme dostali od filipínské vlády ultimátum nějakých 72 hodin se dostat ze země, a jestli se nedostaneme, tak dobrovolně přijímáme karanténu a místní nařízení tady. Takže automaticky se vyprodaly všechny lety pryč a začala panika, ale potom to zrušili. To jsme dnes dostali informace Drozdem, že je to zrušené, že máme měsíc na opuštění země.

Reklama

Související témata:

Doporučované