Hlavní obsah

Už jsme se odrazili ode dna? Odpovídaly čtyři tisíce investorů

Foto: https://pixabay.com/cs/

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost UBS Global Wealth Management se bohatých ptala, zda už nakoupit akcie. Z výsledků vyplývá, že ta správná příležitost ještě přijde.

Článek

Recese je letos nevyhnutelná a nyní se řeší jen to, jak moc koronavirus podkopá základy světových ekonomik. Ale pohled na burzovní indexy nic takového nenaznačuje, indexy rostou a centrální banky spolu s vládami nalévají na trh biliony dolarů.

Ale banka UBS obeslala čtyři tisícovky lidí a vlastníků firem s investičním potenciálem či obratem ve výši alespoň milion dolarů a jejich odpovědi naznačují buď velkou míru pesimismu, nebo ještě větší neschopnost odhadnout vývoj trhů. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Respondenti si v současnosti hodně pomáhají rčením „kdo si počká, ten se dočká“. 61 procent se domnívá, že akcie propadnou o pět až dvacet procent. Na druhé straně 23 procent oslovených chce nakupovat bez čekání a 16 procent pak tvrdí, že na medvědím trhu se rozhodně do zásoby nakupovat nevyplatí.

Ještě letos v lednu 68 procent dotázaných ekonomice Spojených států hodně věřilo. Ale jak se pod náporem viru uzavírala jedna ekonomika za druhou včetně té americké, vyprchával optimismus dotázaných rychleji než éter. V dubnu už jen 30 procent věřilo v zázrak, jakým by bylo vyváznutí z letošního roku bez záznamu v červených číslech.

To mimo jiné dokazuje i fakt, že američtí obchodníci přesměrovali své investice do peněžních fondů. A to ve velkém, podle údajů banky Bank of America došlo ke zjevnému náporu zhruba v polovině března a nyní obhospodařují stejný objem prostředků jako po útocích z 11. září 2001.

Ani výhled do roku 2021 není v USA kdovíjaký, pokles HDP tam považuje za téměř jistou věc 60 procent oslovených, ale pak už si investoři nasazují růžové brýle a do budoucna nahlížejí přes ně.

Zajímavé však je, že američtí respondenti ztratili náladu mnohem rychleji než například ti z Asie, tam 55 procent pořád věří, že v roce 2020 nesklouznou do recese.

Podle autorů studie se v tomto ohledu ukazují fáze, jak postupoval koronavirus po světě, protože Asie už má první vlnu (budou-li i další) za sebou. „Zatímco krátkodobý optimismus investorů na celém světě výrazně poklesl, zdá se, že úrovně se regionálně vyrovnávají spolu s pandemickým cyklem,“ řekla Paula Politová, viceprezidentka divize UBS Global Wealth Management.

„V Asii, kde se krize a zmírňování dopadů koronaviru vyskytlo dříve, se zdá, že investoři jsou o něco optimističtější ohledně akcií svého regionu. Naproti tomu optimismus se zdá být nižší v USA, které v současné době zažívají vrchol v krizi,“ dodala.

Reklama

Doporučované