Hlavní obsah

„Už mě ani nemrzí, že mě prezident nepozval na Hrad,“ říká rektor Masarykovy univerzity

Ani sté výročí republiky neutišilo spor prezidenta a rektorů.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek a několik dalších nejvyšších představitelů univerzit opětovně nedostali pozvání k oslavám výročí vzniku Československa. Na jejich podporu odmítli pozvání i další čelní představitelé škol. Podle Hradu tím rozdělují společnost.

Článek

Pokračuje spor mezi rektory vysokých škol a prezidentem Milošem Zemanem, který začal v roce 2013. Tehdy nedostal pozvání na oslavy 28. října rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek a rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. A pozvání nedostali ani tentokrát. „Ani jsem ho neočekával. Nepozval mě ani na inauguraci, jeho postoj se nemění. Už mě to ani nemrzí,“ sdělil Bek.

Podle dalších rektorů nepozvání Beka rozděluje společnost. „Považuji za morální povinnost, aby v den výročí Československa nebyla společnost rozdělována na ty, co pozvaní jsou a nejsou,“ řekl rektor Vysokého učení technického Petr Štěpánek. Ten na podporu Beka pozvání na Hrad odmítl. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček označil jednání rektorů za čecháčkovské. „Společnost se snaží rozdělit ti, kteří kvůli bytostné nenávisti halasně vykřikují, že na Hrad nepřijdou,“ uvedl Ovčáček.

Spor mezi Hradem a akademickou půdou podle Beka tkví v nejmenování tří profesorů do funkce v roce 2015 i přes to, že byli řádně navrženi a prošli výběrovým řízením. „Jmenování stále nejsou podepsaná prezidentem. Pokud tento spor nebude vyřešen, nemůže dojít k urovnání vztahu mezi akademiky a prezidentem,“ řekl Bek.

Prezident podle něj oslavy státního svátku zpolitizoval výběrem lidí. „To vzbuzuje velké otazníky a debatu na veřejnosti,“ dodal Bek.

Beka se rozhodli podpořit i další rektoři brněnských univerzit. Podle rektora Janáčkovy akademie múzických umění Petra Oslzlého prezident tímto činem snižuje důstojnost prezidentského úřadu. „Těžce nesu, že pan prezident nezve rektora tak významné univerzity, jako je Masarykova. Proto na slavnostní večer nepojedu,“ sdělil Oslzlý.

Omluvila se i rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. „Vzhledem k mimořádné významnosti dne jsem se rozhodla ho oslavit důstojnějším způsobem,“ uvedla.

Podle rektorů byly oslavy stého výročí Československa možností, jak vztahy napravit. „Pan prezident měl možnost vylepšit vztah s univerzitami. Ale nevyužil ji,“ uvedl Oslzlý. Podle něj by se měl prezident Bekovi omluvit.

S postupem Zemana nesouhlasí ani studenti, které reportéři Seznamu oslovili. „Stavím se k tomu negativně, s panem prezidentem dlouhodobě nesouhlasím ve více věcech,“ řekl student Vysokého učení technického Martin Lišovský.

Kromě Beka nedostali pozvání na Hrad ani bývalý šéf Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer nebo rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller. Podle Ovčáčka pozvání nedostalo jen minimum lidí. Mimo rektory se jedná také o některé poslance a hejtmany. Podle něj jsou to osoby, které zaujímaly kritický postoj vůči Zemanovi nebo ti, kteří se rozhodli veřejně podpořit Zemanova protikandidáta v prezidentských volbách Jiřího Drahoše.

Reklama

Doporučované