Hlavní obsah

Už nebude povinné. Republikáni představili návrh, který má nahradit Obamacare

Republikáni představili návrh zákona na změnu Obamacare.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Zrušení všeobecné povinnosti na zdravotní pojištění požaduje i prezident USA Donald Trump.

Článek

Republikánští členové americké Sněmovny reprezentantů v pondělí odtajnili návrh zákona, který by měl vystřídat hlavní část zdravotnické reformy bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, známé jako Obamacare.

Nový návrh zákona počítá s odpadnutím všeobecné povinnosti na zdravotní pojištění. Místo státních příspěvků chtějí republikáni zavést dobrovolné pojištění, které by bylo zvýhodněné pomocí slev na dani ve výši od dvou do čtrnácti tisíc dolarů, což je v přepočtu mezi 50 a 360 tisíci korunami.

„Náš návrh zákona přenáší moc z Washingtonu k Američanům," uvedl republikán Kevin Brady, předseda komise Sněmovny reprezentantů, která je za reformu zodpovědná.

Část Obamacare zůstane. Podle některých až příliš velká

Republikánský návrh by měl snížit náklady na zdravotnictví, podpořit hospodářskou soutěž a umožnit každému Američanovi přístup ke kvalitnímu a cenově dostupnému zdravotnímu pojištění.

Podle některých republikánů je však návrh zákona vůči Obamacare příliš mírný a měl by obsahovat více změn.

Část Obamacare by totiž měla zůstat plně zachována, a to včetně té části, která udává pojišťovnám povinnost přijímat i osoby, které dříve trpěly nějakým onemocněním.

Z ustanovení tzv. Obamacare by mělo podle představ republikánů v platnosti zůstat také to, které umožňuje, aby mladí lidé do 26 let byli pojištěni spolu se svými rodiči.

Budou republikánům stačit hlasy?

Podle Nancy Pelosiové, šéfky demokratů ve Sněmovně reprezentantů, nemají zástupci republikánů dostatek hlasů na to, aby tento zákon ve sněmovně prošel.

„Dnešek je důležitým krokem k obnovení možnosti a dostupnosti zdravotní péče všem americkým občanům,” stojí v prohlášení Bílého domu.

Zrušení Obamovy zdravotnické reformy bylo jedním z ústředních slibů předvolební kampaně republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Ke zrušení reformy svého demokratického předchůdce vyzval Trump i minulý týden v projevu k oběma komorám Kongresu.

...jakmile se dostaneme k moci

Reforma zdravotnického systému byla jednou z programových priorit prvního funkčního období prezidenta Obamy.

Šéf Bílého domu její potřebnost zdůvodňoval snahou zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů Američanů bez zdravotního pojištění a potřebou zkrotit prudce rostoucí náklady na zdravotnictví. Kongres reformu schválil v roce 2010 a republikáni od té doby slibovali, že ji zruší, až se dostanou k moci.

Trump chce zrušit Obamacare.

Reklama

Doporučované