Hlavní obsah

V 97 letech zemřela legenda českého sportu. Příběh olympijské vítězky Dany Zátopkové

Foto: Profimedia.cz

Dvojnásobná olympijská medailistka Dana Zátopková.

Reklama

Dana Zátopková si za svůj dlouhý život připsala nespočet sportovních úspěchů. Olympijská vítězka a manželka nejlepšího a nejslavnějšího českého běžce všech dob hrdě odmítala minulý režim. I po oslavě 90. narozenin zůstala aktivní členkou olympijského hnutí. Připomeňte si životní příběh Dany Zátopkové, která nás v pátek 13. března navždy opustila.

Článek

Dana Zátopková byla od svého mládí nadšenou a talentovanou sportovkyní. Předtím, než se vydala na slavnou atletickou dráhu, dokázala v roce 1949 v dresu Slovácké Slavie vyhrát titul mistryně Československa v házené žen.

Velké sportovní úspěchy a nespočet zlatých medailí ale Zátopkovou teprve čekaly. V roce 1948 potkala svého budoucího manžela, v té době již slavného běžce, Emila Zátopka. Několikanásobný mistr ČSSR se vracel, společně s dalšími atlety, ze závodů ve Zlíně. Cestou autobus zastavil na zábavě v Lanžhotě, kde byla i, v té době ještě, Dana Ingrová.

Foto: Profimedia.cz

Vítězná Dana Zátopková na OH v Helsinkách v roce 1952.

Zátopkovi kapela zahrála sólo a ten si k tanci vybral právě slečnu Ingrovou. „Emil se hned začal vrtět, rozhlížel se po nás po děvčatech. A pak vykročil ke mně a vzal si mě do tance. U nás na Slovácku, když se pro někoho vyvolá sólo – každému ho nedávají – a on si vybere nějaké děvče, to už znamená trochu závazek. Tančili jsme a cítili se šťastni,“ vzpomínala v jednom z rozhovorů Dana Zátopková na začátek vztahu s Emilem.

Čtyři roky po prvním setkání, už jako manželé, vyjeli Dana a Emil na olympijské hry do finských Helsinek, kde dvojice společně zažila největší úspěch kariéry a zapsala se do historie českého sportu. Emil Zátopek dokázal zvítězit ve třech běžeckých disciplínách, Dana Zátopková zase získala zlatou medaili z oštěpu.

Manželé byli po návratu z her uznávanými osobnostmi a toho se snažili využít i představitelé tehdejšího režimu. Dana Zátopková ale vytrvale odmítala. „Emil byl na tom hůř, pořád se na něj někdo sápal a chtěl vyjádření,“ vzpomínala olympijská vítězka.

Poprvé Zátopková pocítila politický tlak naplno v roce 1968. Těsně před okupací Československa totiž manželé podepsali manifest Dva tisíce slov, jež podporoval demokratizační procesy v zemi a odmítal příkazy z Moskvy. Odplata strany na sebe nenechala dlouho čekat. Zátopková měla být vyhozena z tělovýchovného svazu ČSTV, kde pracovala jako hlavní trenérka.

Foto: Profimedia.cz

Zátopkovi v roce 1968.

„To mám za to, co jsem všechno udělala pro sport a republiku? Teď byste mě chtěli vyhodit? Nestyděli byste se?“ reagovala Zátopková na výpověď. Ta nakonec nevešla v platnost a Zátopková byla jen potrestána výrazným snížením platu. Dana Zátopková podpis revolučního dokumentu nikdy neodvolala.

Zátopková se za svůj život stala symbolem olympijského sportu a boje za fair play. „S největším úsilím se udržuje myšlenka fair play. Tam, kde hrají velkou roli peníze, zanášejí se nešvary,“ povzdechla si olympijská vítězka.

Úspěšný život Dany Zátopkové vyhasl 13. března 2020 ve věku 97 let. „Na Danu nikdy nezapomeneme. Byla to osobnost, která nám bude velmi chybět. Velice chytrá, zábavná a vtipná žena, kamarádka. Všechno v životě věnovala sportu a Emilovi. Nedá se slovy ani vyjádřit, jak nám bude scházet,“ řekl Oldřich Svojanovský, předseda Českého klubu olympioniků.

Mimo zlaté olympijské medaile z Helsinek dokázala Dana Zátopková vybojovat i stříbro na olympiádě v Říme v roce 1960, dvakrát vyhrála mistrovství Evropy a hned třináctkrát se stala mistryní Československa. Čest její památce.

Reklama

Doporučované