Hlavní obsah

V 99 letech zemřel americký kazatel Billy Graham, duchovní poradce 12 prezidentů

Kazatel Billy Graham zemřel. Bylo mu 99 let.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký evangelikální kazatel Billy Graham zemřel ve věku 99 let. Za svůj život mluvil k více než dvěma stům milionům lidí. Byl rádcem dvanácti amerických prezidentů a napsal desítky knih.

Článek

Ve věku 99 let ve středu zemřel známý americký baptistický kazatel Billy Graham, který působil jako duchovní poradce prezidentů Spojených států. O Grahamově smrti informoval jeho mluvčí Jeremy Blume, napsala agentura Reuters. Graham v roce 1982 navštívil tehdy komunistické Československo, kázal v Praze, Brně a Bratislavě.

Blume uvedl, že duchovní zemřel ráno místního času ve svém domě v Montreatu v Severní Karolíně.

Graham je často označován za jednoho z nejvlivnějších protestantských kazatelů 20. století. V minulosti pořádal masová duchovní setkání a vedl také náboženské pořady v televizi či rozhlase. Podle svých odhadů za život kázal před více než 210 miliony lidí a k dalším se jeho slova dostala skrz televizi a rádio.

Své rady poskytoval dvanácti americkým prezidentům od Harryho Trumana po Baracka Obamu. V době aféry Billa Clintona s Monikou Lewinskou tehdy vyzval americký národ k odpuštění.

Za svůj život byl činný i jako spisovatel. Jeho sloupky pravidelně vycházely v novinách a pod jeho jménem vyšlo 24 knih. V roce 1954 napsal knihu s názvem Pokoj s Bohem, která vyšla v několika jazycích a prodalo se jí přes 2 miliony výtisků.

Billy Graham byl mezi anglicky mluvícím publikem velmi populární, potvrzuje to i hvězda s jeho jménem na chodníku slávy v americkém Hollywoodu.

Reklama

Doporučované