Hlavní obsah

V Afghánistánu stoupá produkce piniových oříšků

Svět bez obalu: V Afghánistánu otevřeli novou továrnu na zpracování piniových oříšků. Ročně se jich zde vypěstuje až přes 30 000 tun.Video: RFE/RL

 

Reklama

Z Afghánistánu se postupně stává jeden z velkých dodavatelů piniových oříšků. Export této plodiny v posledních letech výrazně stoupl. Enormní je zájem Číny.

Článek

Piniové oříšky se sbírají především v afghánských horách a pro majitele pozemků představují zajímavý zdroj příjmů. Jsou jednou z mála možností, jak si slušně vydělat na živobytí.

Ve městě Gardéza nedávno dokončil zahraniční investor výstavbu továrny na zpracování oříšků v hodnotě šesti milionů dolarů. Investice takového rozsahu jsou v této chudé zemi stále spíše výjimečné.

„Dříve jsme museli naše oříšky zpracovávat v zahraničí. Stálo nás to desítky milionů dolarů. Teď, když máme v naší zemi a v našem městě továrnu, je to pro nás velká výhoda,“ říká Sahel Khan, jehož firma se exportem oříšků zabývá.

Nový výrobní závod by mohl nabídnout práci i zdejším mladým lidem, kteří jinak odcházejí za lepším životem do zahraničí.

Slavnostního otevření továrny se virtuálně zúčastnil i afghánský prezident Ašraf Ghaní. Uvedl, že investice by mohla posílit afghánskou ekonomiku, vytvořit nová pracovní místa a zvýšit i stabilitu v regionu.

Více v úvodní reportáži z produkce Rádia Svobodná Evropa. Jejich archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované