Hlavní obsah

V bance přišel o peníze, jeho firmu to položilo. Ústav se už 20 let zdráhá zaplatit

Banka vydala peníze podvodníkovi, podnikatel přišel o svůj byznys, soudy nekončí.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Po 20 letech sporů je Břetislav Michlovský blízko průlomovému rozsudku: ČSOB by mu mohla platit stamiliony za to, že neochránila jeho peníze před podvodníky. V roce 1997 mu vysáli účet a tím zničili úspěšnou firmu.

Článek

Když podnikatel Břetislav Michlovský v roce 1997 zjistil, že mu po návratu z dovolené chybí na účtu 62 milionů, myslel si, že se všechno rychle vysvětlí.

Nevysvětlilo - tedy alespoň ne tak, aby byl Michlovský spokojený. Zatímco odpočíval v zahraničí, někdo zašel do pobočky ČSOB ve Zlíně, ukázal tam zfalšovanou plnou moc a 62 milionů převedl z Michlovského konta na to svoje. Pak peníze vybral v hotovosti.

Začal tím dvacetiletý spor, který není dodnes dořešený: Michlovský chce po bance odškodnění za to, že vydala peníze podvodníkům. A že tím přispěla ke krachu jeho velmi dobře rozjeté firmy na pokládku telekomunikačních kabelů. Svého času měla roční tržby přes 600 milionů korun.

„Za padělaný podpis neručíme"

V roce 2001 se Michlovskému podařilo na bance vysoudit zpět ukradených 62 milionů - plus úroky. ČSOB do té doby tvrdila, že nenese za vysátí účtu odpovědnost.

„Dle obchodních podmínek, které jsou nedílnou součástí smlouvy o běžném účtu, banka neručí za pravost podpisu a neodpovídá za škody, které vzniknou v důsledku napodobení nebo padělání podpisu na příkazu (k převodu peněz)," argumentovali právníci banky před soudem.

Michlovský naopak upozorňoval, že šlo tehdy o mimořádně podezřelou operaci a pracovníky banky to mělo varovat.

Za prvé proto, že peníze převáděl prostředník, zatímco podnikatel Michlovský do té doby vše vyřizoval osobně. A pak také nikdy v minulosti nepřeváděl jinam celý zůstatek účtu - ve výši desítek milionů.

Případ, jaký tady ještě nebyl

Poté se rozjelo druhé kolo zdlouhavých sporů: Jestli ČSOB má Břetislava Michlovského odškodnit. Jeho firma se totiž ocitla bez peněz, neměla na výplaty a přišla o zakázky. Postupně zanikla.

Soudy nejprve přiznaly Michlovskému odškodnění, ale jen do roku 2001. Tedy do chvíle, než mu banka vrátila oněch 62 milionů. Jenže Michlovský tvrdí, že to nestačí - firma mu mohla přinášet zisky třeba dalších dvacet let.

Nejvyšší soud v roce 2013 skutečně řekl, že má Michlovský nárok na odškodnění za pozdější období. Za kolik let a jakou sumu má dostat, to už musí Vrchní soud v Praze určit sám. Jde přitom o jedinečný spor, jaký české soudy ještě nerozhodovaly.

„Judikaturou to vyřešené není. Proto také to rozhodování soudů není jednoduché a probíhá již dlouhou dobu," vysvětluje Michlovského advokát František Honsa.

Na konečný rozsudek se zatím čeká. ČSOB Michlovského nároky nadále neuznává. „Žádný ze současných nároků protistrany nepovažujeme za oprávněný, ale s ohledem na to, že soudní spor zatím nebyl doposud uzavřen, se k němu nebudeme v současné době vyjadřovat," říká mluvčí banky Pavla Hávová.

Mimochodem, pachatele podvodu v bance našla tehdy policie rychle. Už v následujícím roce dostal 10 let vězení jistý Miloslav Holčapek. Byl to on, kdo peníze převedl a vybral. Nikdy se už ale nenašly.

Reklama

Související témata:

Doporučované