Hlavní obsah

V barokním Kuksu loni více lákal venkovní areál

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pro barokní hospital Kuks na Trutnovsku, který je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve správě Národního památkového ústavu v Královéhradeckém kraji, byl rok 2020 kvůli pandemii koronaviru turbulentním obdobím.

Článek

Zatímco návštěvnost venkovního areálu klesla jen nepatrně, výrazně, asi o jednu třetinu, ubylo návštěvníků expozic, vyplynulo z vyjádření kastelána Libora Švece. Pandemie koronaviru propukla v ČR loni na jaře a trvá doposud. Památky byly loni kvůli vládním opatřením několik měsíců uzavřené.

„Od jarní uzávěry až do května byla návštěvnost téměř nulová. Nižší návštěvnost se promítla také do června a září, kdy nám vypadly především organizované zájezdy. Naopak o letních prázdninách návštěvnost oproti roku 2019 výrazně stoupla, český výletník se vrátil. Propad zahraničních turistů byl o 90 procent, podobně jako u organizovaných zájezdů. Zato hojně byla navštěvovaná zahrada,“ řekl Švec.

V roce 2020 zavítalo do interiérů v hospitalu téměř 55 tisíc lidí, což je zhruba o třetinu méně než v roce předchozím. Venkovní návštěvnost areálu byla loni zhruba 220 tisíc, proti 240 tisíc v roce 2019.

„Co se týče tržeb, tak jsme na tom byli kupodivu podobně jako v roce 2019. Návštěvníci tu tentokrát za kratší dobu nechali více peněz. Bylo to znát na tržbách za suvenýry, především v bylinkářství, kde jsme měli za kratší sezonu prakticky totožnou tržbu jako v celém předešlém roce, kdy se to rozložilo do více měsíců. Zhruba na stejném jsme loni zůstali i na tržbách ze vstupného,“ řekl Švec.

V posledních letech se zvyšuje zájem o bylinkovou zahradu, ve které roste přibližně 200 druhů nejen léčivých rostlin. Rostliny postupně od jara do podzimu kvetou. Většina návštěvníků, která navštíví hospital, si zajde i tam. Koronavirus loni hrál do karet zahrady ještě více než jindy. Bylinková zahrada byla zpřístupněna po rozsáhlé rekonstrukci hospitalu v roce 2015, v následujícím roce byl na nádvoří otevřen obchod s bylinkami a přírodními produkty.

„Loni návštěvníci netrávili tolik času uvnitř hospitalu, ale spíše zamířili do bylinkové zahrady, na nádvoří, do okolí. Po celou dobu jsme nechali venkovní areál za dodržování opatření bez omezení. Zaznamenal jsem loni také velmi dobrou odezvu od návštěvníků, měl jsem z nich pocit, jako by byli vděční za to, že mohou,“ řekl Švec.

Na Kuksu pořádají různí organizátoři v běžném roce kulturní akce, loni zbyly jen některé, navíc v omezeném rozsahu. Podle kastelána ale měly kulturní akce, které se mohly uskutečnit v létě za velmi složité organizace, meziročně srovnatelnou návštěvnost.

„Například se podařila nová akce, muzikál Noc na Karlštejně, která se konala na nádvoří. Návštěvnost byla velmi vysoká, každé představení tři dny po sobě navštívilo bezmála tisíc lidí. Bylo to v době, kdy to opatření ještě dovolovala,“ řekl ČTK Švec. Podle něj je otázkou, jak se bude vyvíjet letošní rok. „Rezervace chybí. Pokud to opatření a situace dovolí, měli bychom otevřít 1. dubna,“ řekl Švec.

Hospital prošel v roce 2014 rozsáhlou opravou za 440 milionů korun. První rok po opravě si památku prohlédlo rekordních téměř 140 tisíc lidí. Od té doby návštěvnost Kuksu klesá. Stále je však výrazně nad stavem před rekonstrukcí, kdy na Kuks ročně zavítalo kolem 40 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované