Hlavní obsah

V Bělorusku dnes frčí červená a bílá – revoluce zasáhla i do módy

Glosa Petry Procházkové: V Bělorusku dnes frčí červená a bílá – revoluce zasáhla i do módy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Známá novinářka se ve své úvaze vrací k běloruským demonstracím a k formám protestů žen proti tamnímu režimu.

Článek

Běloruská revoluce je ze všech revolucí, kterých jsem se kdy osobně zúčastnila, tou nejbarevnější, nejkrásnější a nejvíc tvůrčí. Myslím si, a nechci se nikoho dotknout, že to může být i tím, že je to revoluce s výrazně ženskou tváří. Má dokonce i své módní ikony a módní barvy. Bílou a červenou.

Je to podle běloruské vlajky, té staré, tradiční, ne té nové, kterou používá prezident Lukašenko. A tak se ženy letošního léta v Bělorusku oblékají do bíločervených šatů, nosí na hlavách bílo-červené věnečky. Jenže bílo-červená je také barvou zakázanou, a tak se běloruské hospodyňky snaží vymyslet něco, čím by unikly pozornosti policie. Vidím třeba, jak tam visí na balkoně prádlo – hezky bílé tričko, červené trenky.

No a nakonec se ikonou běloruské revoluce stala v posledních dnech také žena - a to ne ledajaká. Je to modelka. Její fotografie, jak ji téměř něžně zatýká obhroublý omonovec, už oběhla celý svět. Má na ní v ruce růži a na sobě luxusní extra moderní krásný plášť. Možná je na této fotografii zaznamenán právě ten moment, který nazýváme v revolucích jako zlomový.

Celou glosu Petry Procházkové si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované