Hlavní obsah

V Bratislavě demonstrovali fotbaloví ultras. Podobný protest čeká i Prahu

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze sobotních protestů fotbalových ultras v Bratislavě.

Reklama

Před bratislavským úřadem vlády v sobotu protestovali proti koronavirovým opatřením fotbaloví ultras. Policie musela použít vodní děla a slzný plyn, vzduchem létaly dělobuchy a světlice. Podobný protest čeká v neděli i Prahu.

Článek

Na místě se podle slovenského deníku SME shromáždilo asi 400 až 500 lidí. Z davu se ozývaly vulgární nadávky na adresu předsedy slovenské vlády Igora Matoviče. Demonstranti vykřikovali také hesla jako „Nedáme se testovat“ nebo „Matovič do basy“.

Na úvod shromáždění vystoupil i bývalý slovenský poslanec Peter Marček. V čele průvodu z hlavního bratislavského nádraží směrem k úřadu vlády šli fanoušci fotbalového Slovanu Bratislava. Před budovou úřadu vlády se spojili s členy a příznivci Lidové strany Naše Slovensko.

Několika protestujícím se podařilo vhodit do areálu úřadu vlády světlice a dělobuchy, pokusili se také vylomit bránu úřadu vlády. Na demonstranty poté nastoupili těžkooděnci, kteří nasadili slzný plyn a vodní dělo, píše deník SME.

Policie během sobotního protestu zadržela několik osob, píše slovenský Denník N. „Několik osob zúčastňujících se protiprávního jednání zastavila pořádková jednotka, která vytvořila kordon na přehrazení prostoru. Jelikož útočníci od tohoto konání opakovaně neupustili, pořádková jednotka použila donucovací prostředky, a to slzný plyn a speciální vodní stříkačku, aby obnovila veřejný pořádek,“ uvedla slovenská policie pro Denník N. Došlo také ke zranění několika osob, včetně policistů.

Neohlášené shromáždění se konalo během nouzového stavu, který zakazuje shromáždění více než 6 lidí. Účastníci sobotního shromáždění neutečou spravedlnosti, uvedl slovenský ministr vnitra Roman Mikulec. „Demonstrace, která nemá skutečný obsah a jejíž jedinou úlohou je primitivní provokace, je zoufalým pokusem ultras a radikální pravice upoutat na sebe pozornost,“ napsal ministr na svém Facebooku.

Protest fanoušků fotbalových a hokejových klubů proti vládním nařízením v souvislosti s koronavirovou pandemií čeká v neděli i Prahu. Konat se má na Staroměstském náměstí. Policie kvůli plánované demonstraci povolává stovky policistů z celé republiky. Informoval o tom policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru.

Reklama

Doporučované