Hlavní obsah

V Brně připravují inscenaci o zmatcích v lásce a na železnici

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zmatky spojené s láskou a cestováním vlakem zobrazuje a rozvíjí fraška Sňatky na železnici. Novou inscenaci téměř 180 let staré hry dokončuje v Redutě činoherní soubor Národního divadla Brno.

Článek

Dnes měli divadelníci generálku. Kdy bude premiéra, zatím nikdo neví - rozhodne další vývoj koronavirové pandemie a vládních opatření.

Autorem Sňatků na železnici je Johann Nepomuk Nestroy, rakouský dramatik 19. století, který sám zažil nástup železnice jako nové technologie a formy dopravy. Komedie s podtitulem „Vídeň, Vídeňské Nové Město, Brno“ měla premiéru v roce 1844, tedy jen pár let poté, co v habsburské monarchii poprvé vyjely parní lokomotivy.

Hrdiny Nestroyovy hry jsou dva bratranci, výrobci hudebních nástrojů z Vídně a Kremže. Oba se chtějí oženit, jeden touží po dívce z vídeňského Nového Města, druhý po pekařově dcerce z Brna. Aby se jejich touhy naplnily, obrátí se na zkušenou dohazovačku. Plán však zahrnuje cestování ve vlacích spojené s omyly, zmatky a dalšími komickými situacemi.

Sňatky na železnici režíruje Martin Čičvák. Role bratranců Stimmstockových svěřil Tomáši Davidovi a Ivanu Dejmalovi. Jejich vytoužené nevěsty ztvární Hana Drozdová a Veronika Lapková.

Plánovanou páteční premiéru Sňatků na železnici znemožnila pandemie koronaviru, kvůli které jsou divadla uzavřená. Nové datum ještě divadlo nestanovilo. Pokud to okolnosti dovolí, bude premiéra ještě v této sezoně, řekl ČTK Petr Novák z propagace Reduty.

Činohra Národního divadla Brno už od podzimu nastudovala několik inscenací, které zatím nemůže hrát pro veřejnost, včetně Racka od Antona Pavloviče Čechova a Majitelů klíčů od Milana Kundery.

Reklama

Související témata:

Doporučované