Hlavní obsah

V Brně začal Maraton hudby, na Moravském náměstí vystoupili akrobati

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jezdeckou sochu markraběte Jošta dnes na Moravském náměstí v Brně doplnil růžový slon s podobnou výškou a proporcemi. Sloužil jako jedna z kulis představení Kaleidoscope pražského Cirku La Putyka.

Článek

Představení v podvečer zahájilo přehlídku Maraton hudby a také divadelní festival Na prknech, dlažbě i trávě. Akrobati, herci a tanečníci předvedli skupinové choreografie, závěsnou akrobacii i skoky na trampolíně.

Představení sledovalo několik stovek lidí, mezi nimi spousta dětí. Zájem převyšoval kapacitu prostranství kolem sochy, mnozí návštěvníci tak neviděli přes hlavy těch, kteří přišli dříve, případně akrobaty zahlédli jen ve chvílích, když se s pomocí trampolín vznesli několik metrů do vzduchu.

Maraton hudby potrvá do neděle, nabídne celkem přes 250 vystoupení různých žánrů. V centru města se bude hrát prakticky na každém kroku, některé akce, včetně zahajovacího Cirku La Putyka, jsou volně přístupné, na další si musejí zájemci koupit vstupenky. Součástí přehlídky je program základních uměleckých škol, Maraton Street Food Festival a mezinárodní konference UNESCO Meet Music.

Muzikanti se představí na 30 místech, od malých pouličních scén - „pokojíčků“ v designu výtvarnice Kateřiny Šedé - po velká koncertní pódia. „Kdo se bude o víkendu pohybovat v centru Brna, nemá prostě šanci hudbu minout,“ uvedla manažerka festivalu Eliška Kratěnová.

V pátek zazní v atriu Divadla na Orlí folk a blues, na Dominikánském náměstí romská hudba a na piazettě Janáčkova divadla temperamentní balkánské rytmy. Na šesti místech v centru budou muzicírovat pouliční hudebníci. Na nádvoří Místodržitelského paláce se jako písničkář představí herec Tomáš Matonoha, v amfiteátru na Kraví hoře zazpívá Lenka Filipová. Přesný program najdou zájemci na webu maratonhudby.cz.

Reklama

Doporučované