Hlavní obsah

V Brně zazní v novodobé premiéře rekviem skladatele Tůmy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V brněnském Konventu Milosrdných bratří ve středu zazní v novodobé premiéře rekviem Františka Ignáce Tůmy, skladatele a kapelníka českého původu.

Článek

Soubor Czech Ensemble Baroque zařadil mši za zemřelé na program sedmého koncertu své aktuální sezony. Koncert se bude živě přenášet prostřednictvím youtube.

Tůma je po Františku Xaveru Richterovi dalším skladatelem, kterému se chce Czech Ensemble Baroque dlouhodobě věnovat. „Jeho umělecká pouť z Kostelce nad Orlicí do Vídně je prototypem umělecké i lidské kalvárie, jež by nás mohla posílit v této nelehké době. Ukazuje, jak často nepřízeň osudu vyústila v překrásnou, harmonickou hudbu světové úrovně,“ uvedl dirigent Roman Válek.

Vedle rekviem zazní ještě Miserere c moll, což je skladba, kterou soubor uvedl v roce 2018. „Ale velmi rádi se k této intimní a oduševnělé kompozici vracíme. Věříme, že i když nebudou diváci s námi v některém z barokních chrámů, přenese se do jejich domácností velká část důstojné a kontemplativní atmosféry,“ uvedl Válek.

Tůma žil v letech 1704 až 1774. Byl synem varhaníka v Kostelci nad Orlicí, vzdělával se v Praze i Vídni, působil jeho kapelník a dvorní hudební skladatel. Je autorem více než 30 mší, ctil pravidla barokní kompozice, psal však také suity, partity, sonáty či symfonie.

Reklama

Doporučované