Hlavní obsah

V Bruselu protestovalo proti covidovým omezením 35 tisíc lidí

Foto: Profimedia.cz

Policie použila proti demonstrantům vodní děla.

Reklama

Demonstranti vyjadřovali nesouhlas se zpřísněním covidových opatření, zejména s vyžadováním certifikátů o očkování při vstupu do restaurací a barů. Policie očekávala jen několik tisíc lidí, účast byla ale podstatně vyšší.

Článek

Na protestu proti covidovým pasům se v neděli v Bruselu sešlo na 35 000 lidí. Někteří účastníci demonstrace během pochodu z centra města k unijním institucím házeli na policisty dělbuchy, ti zasáhli vodními děly a slzným plynem. Informovala o tom agentura Belga.

Demonstranti se sešli po poledni před vlakovým nádražím Gare du Nord, protest s názvem Společně za svobodu měl povolení od bruselské radnice. Policie původně počítala s účastí několika tisíc lidí, řekla mluvčí Ilse Van de Keereová.

Podle organizátorů bylo hlavním cílem ukázat nesouhlas se zpřísňováním protiepidemických opatření, včetně těch, která požadují předkládání covidových certifikátů v restauracích, barech a na dalších místech.

Belgie podobně jako další evropské země nyní zažívá vzedmutí další vlny koronavirové nákazy. V zemi, která má 11,5 milionu obyvatel, denně přibývá v průměru 12 000 nových případů infekce a nemocnice se potýkají s největším počtem covidových pacientů od května.

O den dříve se podobné protesty uskutečnily i v rakouské metropoli Vídni, kde se podle odhadů policie sešly čyrři desítky tisíc lidí. Někteří demonstranti zapalovali pyrotechniku a házeli na policisty láhve a plechovky, nejméně deset lidí bylo zatčeno.

Reklama

Doporučované