Hlavní obsah

V celé Praze 6 by od roku 2022 mohl být zákaz kamionové tranzitní dopravy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Prahy 6 chce zákaz vjezdu nákladních automobilů nad 12 tun na celém území šesté pražské městské části. Výjimku by měly mít kamiony, které do Prahy 6 jedou cíleně jako zásobování.

Článek

Zástupci radnice o tom nyní jednají mimo jiné s pražským magistrátem a Technickou správou komunikací (TSK). Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) by měl být návrh omezení připraven do konce roku, poté nějakou dobu potrvá ho schválit.

„Chceme připravit opravdu komplexní řešení, které odkloní nákladní dopravu mimo Prahu 6 a zároveň bude vymahatelné,“ uvedl Jiří Lála (ODS), místostarosta Prahy 6 pro dopravu.

Zákaz kamionové tranzitní dopravy přes Prahu 6 by mohl platit od roku 2022, jak místostarosta Prahy 6 dodal. Nyní se řeší dopravní značení a vytipovávají se místa, kde by se mělo kontrolovat dodržování nových pravidel ze strany řidičů nákladních vozidel.

Scheinherr potvrdil, že na magistrátu omezení vzniká, kamiony by podle něj měly jezdit nikoliv přes Prahu 6, ale přes Pražský okruh. Zákaz však podle něj nezačne platit hned od nového roku. „Nyní ještě probíhají připomínky ze strany policie, silničního správního úřadu a podobně. Na konci roku bychom mohli mít finální řešení, které pak podáme na úřad, kde trvá minimálně dva měsíce, než se to pak povolí,“ vysvětlil. Podobná dopravní opatření neschvalují orgány samosprávy, ale státní správy, tedy silniční úřady.

Podle Lály trpí Praha 6 nedokončením Pražského okruhu, který by odvedl tranzitní nákladní dopravu mimo střed šesté městské části. Kamiony tak nyní denně projíždějí hustě obydlenou oblastí. Na dopravní situaci vedení radnice upozorňuje opakovaně.

Městskou část Praha 6 tvoří celá katastrální území Dejvice, Liboc, Ruzyně, Střešovice, Veleslavín a Vokovice a části katastrálních území Břevnov, Bubeneč, Sedlec a Hradčany. V Praze 6 v současnosti vládnou TOP 09, ODS, STAN a KDU-ČSL. V opozici jsou Piráti, Zelení a ANO.

Reklama

Související témata:

Doporučované