Hlavní obsah

V centru Prahy bude brzy k mání známá nemocnice. Ale s jednou velkou podmínkou

Podívejte se na to nejzajímavější ze 3. listopadu ve Večerních zprávách.

 

Reklama

Mezi zájemci o pronájem Nemocnice Na Františku je také společnost Penta. Nabídku možná podá i firma, kterou dříve vlastnil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

Městská část Praha 1 začne během několika dní hledat nového nájemce pro svou známou Nemocnici Na Františku, která stojí v širším centru města poblíž luxusní Pařížské ulice.

Důvodem, proč současný majitel nabídne zdravotnické zařízení k pronájmu, je fakt, že by do něj musela městská část v následujících letech investovat až sto milionů ročně - za dofinancování zdravotní péče nebo třeba na nákup nových přístrojů.

„Což je v třičtvrtěmiliardovém rozpočtu městské části už opravdu za hranicí adekvátnosti,“ řekl Seznamu zástupce starosty Prahy 1 Daniel Hodek.

Vedení radnice očekává, že nový nájemce provoz nemocnice zefektivní. Na Františku ročně ošetří zhruba 90 tisíc pacientů.

I když ještě žádné výběrové řízení nebylo vyhlášeno, zájem o nemocnici má dlouhodobě několik soukromých firem, které podnikají ve zdravotnictví. Jednou z nich je třeba společnost Penta.

„Nemocnice Na Františku by pro nás zajímavá určitě byla,“ potvrdila mluvčí Penta Hospitals Lenka Holá.

Dalším možným zájemcem je také společnost Hartenberg Capital, která dříve patřila šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. V současné době podle informací Seznamu zvažuje, zda i ona podá na pronájem nabídku.

Městská část Praha 1 podle zástupce starosty dá případnému zájemci minimálně jednu velkou podmínku. Nebude možné omezovat zdravotní péči v nemocnici. „Je to také kruciální podmínka celého koncesního řízení,“ dodal Hodek.

Nemocnice Na Františku má dlouhou a zajímavou minulost. Vznikla již ve 14. století a chodili se do ní pravidelně léčit třeba herec Jan Werich nebo prezident Václav Havel.

Reklama

Doporučované