Hlavní obsah

V centru Prahy omezí hospodské zahrádky. Vadí prý hluk i zápach z grilování

Foto: Unsplash

Radní Prahy 1 zároveň prosazují, aby oproti dosavadní praxi nebyla žádná zahrádka otevřena po 24. hodině.

Reklama

Restaurační zahrádky v centru Prahy čeká několik změn. Zvedne se počet těch, které budou muset zavřít už v deset večer. Žádná zahrádka by pak neměla fungovat přes půlnoc. Radnice rovněž žádá, aby na zahrádkách nebyly grily.

Článek

Po desáté večerní dnes na území Prahy 1 zůstává otevřených 278 hospodských zahrádek. Radnice chce, aby jich od září mohlo v tomto módu fungovat už jen 211. „Radní Prahy 1 zároveň prosazují, aby oproti dosavadní praxi nebyla žádná zahrádka otevřena po 24. hodině,“ uvedl úřad.

Radnice první městské části rovněž žádá, aby na zahrádkách nebyla povolována grilovací zařízení, která prý zápachem obtěžují okolí.

Zahrádky v historickém jádru metropole fungují podle tržního řádu, který „velká pražská radnice“, tedy magistrát hlavního města, schválila v dubnu. V předpisu ovšem povolila provoz restauračních zahrádek po 22. hodině pouze do 31. srpna.

Anketa

Vadí vám přísnější zavírání zahrádek ve 22 hodin?
Ano
19 %
Ne
81 %
Celkem hlasovalo 1265 čtenářů.

„Pokud by tedy magistrát současné návrhy Prahy 1 nepřijal, nesměla by být po tomto datu žádná zahrádka otevřena po 22. hodině. Určitě by to velmi citlivě zasáhlo provozovatele zahrádek, ale hlavně by to zkomplikovalo život našich občanů, kteří rádi po návštěvě divadla nebo kina posedí s přáteli na příjemném místě,“ řekl Karel Grabein Procházka, který má na starosti podporu podnikání, obchod, služby a právě tržní řád.

Přípomínkami k tržnímu řádu chce nyní Praha 1 provoz zahrádek upravit. Vychází přitom z údajů od městské policie, živnostenského odboru a oddělení stížností radnice. „Nejdůležitějším hlediskem pak byly připomínky místních občanů k rušení nočního klidu a slušnost provozovatelů vůči okolí,“ dodal úřad.

Z 211 zahrádek otevřených po 22. hodině by tedy už podle Prahy 1 neměla být žádná otevřena po půlnoci. Do 24 hodin by měly být otevřeny zahrádky například na Václavském náměstí, na Staroměstském náměstí, před Malostranskou besedou, na Maltézském náměstí nebo v areálu Svatováclavské vinice.

V Praze 1 je nejvíce restauračních předzahrádek v metropoli. Pro povolení si musí provozovatel podniku pronajmout plochu od Prahy a zároveň získat povolení od městské části. Za pronájem pak platí oběma. V Pražské památkové rezervaci musí zahrádku schvalovat i památkáři, kteří nepovolují například zastřešení či vyvýšená pódia. Někteří místní obyvatelé zahrádky kritizují, překážejí podle nich při pohybu centrem a bylo by namístě jejich omezení. V rámci pomoci podnikatelům v době koronavirové krize město v dubnu podnikům odpustilo nájem za zábor veřejného prostranství pro zahrádky, a to do konce roku.

„Praha 1 věří, že nové vyhodnocení provozní doby zahrádek bude zárukou zklidnění centra v nočních hodinách a zvýšení komfortu pro místní obyvatele a že bude pozitivně motivovat provozovatele zahrádek,“ uzavřeli radní.

Jak se také změní fungování zahrádek

Zahrádky původně do 24 hodin, nyní do 23 hodin

Celetná, 28. října, Jindřišská, Kampa náplavka, Na příkopě, nám. Republiky, Novotného lávka, U radnice, V celnici.

Zahrádky nově navržené pouze do 22. hodiny

Betlémské nám. před kaplí a u č. 11, Dražického nám., Havelská 2, 8 a 25, Jalovcova, Jilská, Karlova – celá, Karmelitská, Křížovnické nám., Loretánská, Malá Štupartská, Masarykovo nábř., Melantrichova, Mostecká, Na Kampě – celá, Národní – Platýz vnitroblok, Petrská, Rytířská 10, Seminářská, Spálená, Staroměstské nám. směr Dlouhá, Týnská, Újezd, U Lužického semináře a další.

Reklama

Doporučované