Hlavní obsah

Zeman oznámil, že je v Česku muž napojený na teroristy

Video: Ministr vnitra Milan Chovanec komentuje vyjádření prezidenta.

 

Reklama

Není důvod, aby zasedla Bezpečnostní rada státu. A není důvod zvyšovat stupeň rizika útoku teroristů na ČR, řekl ministr vnitra Chovanec.

Článek

Zpravodajské služby mají podle Miloše Zemana informace o muži, který spolupracuje s islamistickými teroristickými organizacemi. Prezident to řekl během rozhovoru, který exkluzivně poskytl Českému rozhlasu.

„Na našem území se potlouká jistý člověk z Magrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islamistickými organizacemi," řekl v citovaném rozhovoru Zeman.

Muž podle něj pochází z Maroka, Tuniska, Alžírska nebo Libye.

Na dotaz, zda nezveřejňuje informaci, která by měla zůstat utajená, Zeman řekl, že nikoho neohrožuje - až na zmiňovaného muže. „Já bych si dokonce přál, aby byl ohrožen," uvedl Zeman.

Bezprostředně po zveřejnění zprávy konfrontovala redakce Seznam s jeho výrokem ministra vnitra Milana Chovance. Ten se o den dříve s prezidentem dohadoval kvůli existenci centra na rozeznávání dezinformací. Centrum funguje pod vnitrem, Zeman je jeho odpůrcem.

„Konkrétní zprávu, o které pan prezident hovořil, nebudu komentovat. Ale podle nejčerstvějších zpráv, které máme, neexistuje vyšší riziko teroristického útoku na území České republiky," řekl Chovanec. „Není důvod, aby zasedla Bezpečnostní rada státu. A není důvod zvyšovat stupeň rizika útoku teroristů na Českou republiku."

V Česku se pohybuje muž napojený na islámské teroristy, oznámil prezident:

Video: Co oznámil Miloš Zeman?

Chovanec dále řekl, že za více než tři roky, co je ministrem vnitra, prošlo podobných lidí, jaké Zeman zmiňuje, republikou více. „Je lépe, když se to děje neveřejně, utajeně... Mohu říct konkrétní případ. Po útocích ve Francii tamní ministr vnitra zveřejnil, že někteří z lidí napojení na útočící teroristy tranzitovali přes Českou republiku," připomněl Chovanec.

Připravujeme další podrobnosti.

Česko má zatím jedinou oběť teroristických útoků v Evropě. V Berlíně v prosinci při úderu na adventní trh zemřela Češka, která trvale žila a pracovala v Německu.

Ministr zahraničí Zaorálek k první české oběti po teroristickém útoku v BerlíněVideo: Redakce Seznam

Reklama

Doporučované