Hlavní obsah

V Česku má do dvou let začít těžba lithia. Firma plánuje investici za miliardy

U Cínovce se možná začne těžit lithium.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Měkký kov se ve velkém používá při výrobě baterií pro elektrická vozidla nebo úspoře energie v domácnostech.

Článek

V České republice by do dvou let mohla začít těžba lithia. Zdroj se nachází nedaleko od německých hranic u vesnice Cínovec a podle Českého geologického ústavu by mohl tvořit až 3procentní podíl na celosvětových zásobách, to je zhruba 1,3 milionu tun. Česká republika by tak za Chile, Čínou, Argentinou nebo Austrálií byla další zemí, která má obrovské zásoby lithia. Rostoucí poptávka a hladový evropský průmysl vyvolávají o české zdroje kovu velký mezinárodní zájem.

20 tisíc tun uhličitanu lithného každý rok

Práva na těžbu koupila australská firma v roce 2012 a činnost chce zahájit do roku 2019. Uvádí, že zdroj by mohl ročně poskytnout až přes 20 tisíc tun uhličitanu lithného, což je zpracovaná ruda prodávaná zákazníkům. Očekává se, že kvůli boomu v oblasti elektrických automobilů a skladování elektřiny se celosvětová poptávka od roku 2015 do roku 2025 zvýší zhruba o 3 procenta na 535 tisíc tun uhličitanu lithného ročně. Zvyšuje se také poptávka po výrobě baterií do mobilních telefonů.

Uhličitan ale obsahuje relativně malé množství lithia. Expert z České geologické služby Jaromír Starý uvádí, že je to až čtyřikrát méně než například v dole Greenbushes v Austrálii.

Investice 393 milionů dolarů

Společnost European Metals plánuje investovat 393 milionů dolarů na vybudování areálu pro těžbu nedaleko od Cínovce. Region, který dříve zaměstnával řadu lidí v oblasti těžby hnědého uhlí, má dnes nejvyšší míru nezaměstnanosti v České republice.

Klienti jsou na obzoru

V okolí je už teď řada potenciálních klientů. Daimler, majitel společnosti Mercedes-Benz, v květnu začal stavět druhou továrnu na výrobu lithiových baterií v německém městě Kamenz vzdáleném asi 90 kilometrů od Cínovce. Další továrny na výrobu baterií plánuje postavit také společnost Tesla Motors, Inc., aby tak vyvážila výrobu ve Spojených státech. K tomu, aby se těžba lithia mohla zahájit, je ještě potřeba schválení Ministerstva životního prostředí a povolení od Státní báňské správy.

Reklama

Doporučované