Hlavní obsah

V Česku máme největší veřejně přístupnou sbírku chameleonů, pyšní se s ní Zoopark Zájezd

Zoopark Zájezd chová přes 80 druhů exotických a domácích zvířat.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportér Radek Hrdina se tentokrát vydal do divočiny. Ale nemusel cestovat daleko. Půl hodiny autem z Prahy se nachází Zoopark Zájezd, kde na vás čeká přes 80 druhů zvířat.

Článek

Menší zoopark ve vesnici Zájezd nedaleko Buštěhradu se pyšní největší veřejně přístupnou sbírkou chameleonů na světě. Zoolog Daniel Koleška jednoho z nich ukázal i na kameru a prozradil, jak je to vlastně s jejich schopností měnit barvy. „Spousta lidí si myslí, že chameleoni se zbarvují z důvodu, aby nebyli vidět. Ale ono je to přesně naopak. Oni se zbarvují proto, aby byli vidět,” říká zoolog. Důvodem je vzájemná komunikace mezi chameleony. Kvůli chybějícím hlasivkám využívají k dorozumívání právě odlišná zbarvení. Například samičky tak dokáží vyslat signál, že jsou březí a nemají zájem o další páření,“ popisuje funkce barev Daniel Koleška.

Exotických i domácích zvířat ale v zooparku uvidíte mnohem více. Nově tam najdete jedinečnou expozici Terária. „Největší zvířata co tam uvidíte jsou leguáni modraví, kteří pochází z Kajmanských ostrovů, kriticky ohrožený druh,” říká zoolog.

Návštěva zooparku je ideální rodinný výlet. Pro děti je připravený kontaktní koutek s domácími zvířaty včetně největších králíků na světě nebo třeba naučná stezka.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované