Hlavní obsah

V Česku se objevila ptačí chřipka

Foto: pr

Nakažených je dvanáct slepic a tři kachny. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Státní veterinární správa v sobotu oznámila výskyt ptačí chřipky. Ohnisko nákazy se nachází v malochovu drůbeže v obci Štěpánov nad Svratkou v Kraji Vysočina. Nákazu do chovu zřejmě zavlekli volně žijící vodní ptáci. Jedná se o vysoce patogenní subtyp H5N8 smrtelný pro ptáky. Přenos na člověka nebyl dosud zaznamenán.

Článek

V nakaženém chovu se nacházelo 12 slepic, z nichž šest během dvou dnů uhynulo. Nákaza se projevila i u tří kachen. Veterinární inspektoři po nahlášení úhynu chovatelkou zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé slepice k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. U všech šesti kusů byla potvrzena vysoce patogenní ptačí chřipka.

„Ihned po potvrzení nákazy jsme přijali nutná opatření, na místo vyrazili pracovníci Státní veterinární správy a její ústřední ředitel se vrací ze zahraniční pracovní cesty. S kolegy na ministerstvu jsme připraveni pomoci zasaženým chovatelům s odškodněním, které jim ze zákona náleží. Nejdůležitější ale nyní je, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy, chovatelé by měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda bude zbývající drůbež v chovu utracena.

„Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v nich vyhlášena mimořádná veterinární opatření,“ uvedl. V rámci mimořádných veterinárních opatření má být například omezen pohyb drůbeže do a z pásem a nebude povoleno pořádat výstavy drůbeže a ptactva.

Ptačí chřipka se na území České republiky objevila po třech letech. Jedná se o nebezpečnou virovou nákazu kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření kontaminovaného krmiva či vody. Vysoce patogenní viry způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny. V chovech drůbeže tím způsobují významné přímé i nepřímé ekonomické ztráty.

Reklama

Související témata:

Doporučované