Hlavní obsah

V ČSSD se hraje o úplný konec Sobotky

Reportér Seznamu Václav Dolejší o dění uvnitř ČSSD: Hraje se o Sobotku.

 

Reklama

Naštvaní členové vedení ČSSD vážně zvažují, že se zbaví premiéra a stranického šéfa Bohuslava Sobotky, reportuje od sociálních demokratů redaktor Seznamu Václav Dolejší.

Článek

Vystřídat by ho měl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, současný místopředseda. Ten by jako premiér stál na pět měsíců do říjnových voleb v čele obnovené vlády ČSSD, hnutí ANO a lidovců. Podmínkou je, že v kabinetu by nebyl ani Bohuslav Sobotka, ani Andrej Babiš.

Lubomír Zaorálek by se zároveň stal novým volebním lídrem sociální demokracie do voleb. Potíží plánu je, že už v úterý ho jako přijatelného nového premiéra jmenoval Babiš. Bude to vypadat, že to lídr ANO tady vybírá Sobotkova nástupce.

Další možnosti na nového premiéra a vlastně i šéfa ČSSD jsou jen dvě: buď ministr vnitra Milan Chovanec, nebo šéf Sněmovny Jan Hamáček. První o to stojí, druhý nikoliv.

Na ranní schůzi špiček ČSSD, kde se možnosti dalšího vývoje probíraly, bylo dusno. Všichni kolegové Sobotkovi krok s demisí celé vlády vyčítali, že vůbec nerozumí, co pozitivního přinese. Vytkli mu také, že o demisi neřekl dopředu nikomu z vedení strany, které bylo v březnu zvoleno na brněnském sjezdu jako jeden tým.

Premiéra Sobotku bránil jediný člověk – ministr Milan Chovanec. Ten mluvil o tom, že teď konečně mohou po Babišovi „metat granáty“. Ostatní místopředsedové oponovali, že když jejich vojevůdce spáchal sebevraždu, nemůžou ani bojovat.

Výměna lídra pár měsíců před volbami není v české politice nic neznámého. Má-li strana problémy, obliba předsedy i preference klesají, udělá tento trik.

ČSSD to udělala v roce 2005, kdy zdiskreditovaného Stanislava Grosse nahradil Jiří Paroubek. ODS tentýž krok učinila v roce 2010, kdy pouhý měsíc a půl před volbami Petr Nečas vystřídal Mirka Topolánka.

Dění sledujeme celý den v online reportáži:

Reklama

Doporučované