Hlavní obsah

V Dolní Lipce by mohlo vzniknout železniční muzeum

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj chce získat od Správy železnic výtopnu u železniční stanice v Dolní Lipce. Ve výtopně je zatím parní lokomotiva, která celé léto každou sobotu vyráží na trať Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Hanušovice.

Článek

„Výtopnu nyní máme v nájmu, aby bylo možné zde deponovat lokomotivy pro sobotní prázdninový provoz parních vlaků. Naším cílem je však dlouhodobý rozvoj areálu, který je z mého pohledu unikátní v tom, že v něm je většina zařízení dochována a především ve funkčním stavu,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Kraj chce s Muzeem starých strojů v Žamberku, které už pořádá jízdy parních vlaků, připravit potenciální náplň železničního muzea. Hejtmanství také zjistí, zda by na projekt mohl kraj čerpat dotace.

„Nachází se tam točna asi z roku 1883, je myšlenka vytvořit malé muzeum, které bude prezentovat funkční dobové zázemí. Návštěvník se bude moci podívat do místa, kde bude probíhat údržba a provoz,“ řekl Michal Bednář z muzea. Podle něj by mohly být první prohlídky zahájeny o sobotách už příští letní sezonu.

„Budovy se musí opravit, mají na sobě nedobové změny, my se budeme snažit navrátit je do původního stavu, doplnit technologie, zprovoznit je. Je předpoklad, že se to postupně bude opravovat a možná už příští rok tam lidi pozveme, aby se na něco podívali,“ řekl Bednář.

Muzeum starých strojů v Žamberku je v někdejší textilní továrně Vonwiller a existuje od roku 2013, postupně otevírá nové expozice, opravuje budovy. Nadšenci nashromáždili desítky historických parních strojů, motorů, automobilových veteránů i obráběcích zařízení. Provozují i restaurátorskou dílnu.

„V současné době připravujeme na září expozici zpracování dřeva, v hrázděném objektu bude historický katr, kolem se staví úzkokolejka. Chystáme odstartovat velký dotační projekt za 25 milionů korun na rekonstrukci budov, bude opravený vnitřní dvůr, přibudou nové expozice,“ řekl Bednář.

Reklama

Doporučované