Hlavní obsah

V domově v Janovicích mají postcovidovou jednotku pro seniory

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Postcovidová jednotka pro seniory, kteří měli po prodělání nemoci covid-19 následné zdravotní potíže, funguje několik měsíců v Domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku.

Článek

Dnes zařízení opustili první klienti, kteří zde prodělali několikaměsíční léčbu. V domově je dalších víc než 40 klientů, kteří měli po covidu celkově oslabený organismus, potíže s orientací, zhoršenou mobilitu, malnutrici nebo dechové obtíže, řekl dnes ČTK ředitel Domova Clementas Janovice Lukáš Bardon.

„Jedná se o zdravotní lůžka v režimu sociální služby, určená zejména seniorům covid-19 pozitivním. Nyní jsou častěji využívána seniory s postcovidovým syndromem nebo jinými zdravotními obtížemi způsobenými tímto onemocněním, kteří již nepotřebují akutní lékařskou péči, ale jejich zdravotní stav jim ještě neumožňuje vrátit se do domácího prostředí,“ řekl Bardon. Zařízení jednotku zřídilo začátkem roku v reakci na důsledky pandemie, aby trochu pomohlo přetíženým zaměstnancům nemocnic a zdravotnických zařízení.

Čtyřiasedmdesátiletá Miloslava Přibylová z Prahy prodělala covid-19 na začátku roku. Silná diabetička, která má problémy s vysokým tlakem, nemoc překonala relativně bez obtíží. Komplikace ale přišly v době, když byla již covid negativní. Ztrácela orientaci, točila se jí hlava, hůř se pohybovala, trpěla únavou, závratěmi a pocity na omdlení. S obtížemi skončila v krčské nemocnici, kde vyléčili její akutní problémy, a od začátku května se dále léčila na postcovidové jednotce v Janovicích, které je podle mluvčího zařízení Pavla Pechouška jedním z mála zařízení svého druhu v České republice. „Cítím se o moc lépe než v době, kdy jsem přišla. Bylo tu o mě skvěle postaráno moc milými a hodnými pečovatelkami, které se mi snažily ve všem vyhovět. Nabrala jsem tu znovu sílu. Chodím každý den ven,“ řekla seniorka, která dnes zařízení opouštěla.

V janovickém domově podle Bardona stále přijímají na postcovidovou jednotku nové klienty. Zájem je veliký. Domov má zhruba 200 lůžek a je rozdělený do několika menších samostatných částí po maximálně 25 klientech. Senioři tu mají nepřetržitou péči zdravotních sester a pravidelnou lékařskou péči praktika, neurologa, psychiatra a geriatra.

Reklama

Doporučované