Hlavní obsah

V dTestu propadl opalovací přípravek pro děti ve spreji. Sliboval faktor 50, ale nemá ani 10

V dTestu propadl opalovací přípravek pro děti ve spreji.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Časopis dTest zkoumal 14 opalovacích přípravků pro děti ve spreji, všechny s ochranným faktorem 50 nebo 50+. Tedy s co největší možnou ochranou. Testy ale odhalily, že na trhu je jeden, který normě nevyhovuje.

Článek

Propadák testu – Nubian Kids 50

Třináct ze čtrnácti přípravků obstálo a nejsou mezi nimi velké rozdíly. Test bohužel odhalil jeden velký propadák. Nubian Kids 50 podle etikety slibuje ochranný faktor 50. Během laboratorního měření zjistili ale výrazně nižší hodnotu, a to jen 6,3. Přípravek tak poskytuje mnohonásobně nižší ochranu jak před UVA, tak před UVB zářením.

„Vždy, když narazíme na velké pochybení, o tom informujeme příslušné orgány. V tuto chvíli má případ k řešení Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje,“ říká redaktorka časopisu dTest Lucie Pechmanová.

„U všech testovaných opalovacích přípravků jsme také zjišťovali, jestli jsou informace uvedené na etiketě ve správném znění. Důležité je, aby byly informace čitelné a v češtině, na to by si měli spotřebitelé dát pozor,“ varuje Lucie Pechmanová.

Při koupi krému také věnujte pozornost jeho složení. Velmi dráždivá a patřící mezi výrazné alergeny je prý složka Butylphenyl Methylpropional.

Na co dalšího si dát při výběru krému pozor, se dozvíte ve videu nad článkem.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:
Pro děti

Doporučované