Hlavní obsah

V Estonsku lidé z nedostatku denního světla často pijí. My to aspoň prolínáme hudbou, říkají Holy Motors

Holy Motors v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Daniel Sywala

 

Reklama

Na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava jsme pro vás natočili půlhodinový speciál, který obnášel rozhovory s interprety typu Pierce Brothers, Cory Henry, Ólafur Arnalds nebo Shilpa Ray. Jediná kapela, která se do reportu nevešla, byli estonští Holy Motors. Melancholická kytarovka dává smysl, když si člověk uvědomí jejich největší inspirace a podnebí jejich domoviny.

Článek

Máme rádi novou vlnu country v čele s interprety typu Daniel Romano, Nikki Lane, Lilly Hiatt. Stejně tak klasiky typu John Denver, Johnny Cash nebo Hank Williams, říká kytarista Lauri Raus, kterého obratem doplňuje zpěvačka Ellian Tulve: „V poslední době hodně rozebíráme týpka jménem Orville Peck. Vysloveně obdivujeme jeho charisma a přístup celé kapely.“ Tu následně vystřídal druhý nepřehlédnutelný kytarista Hendrik Tammjärv: „V našem případě je zároveň celkem vtipné, že jsme začali jako shoegaze kapela. Jenže pak jsme začali hodně poslouchat country. Zprvu jen během zkoušek, ale dávali jsme si bacha, aby nás to úplně nestrhlo. Jenže teď jsme v tom naplno a chceme se tomu intenzivně věnovat.“

Při poslechu zvuku kapely dává okamžitě smysl melancholický nádech, když vezmeme v potaz estonské podnebí. „Denně máme maximálně pět hodin světla. Sedm nebo osm měsíců v roce máme hodně temné období. Všímám si, že ta tma a chladno deprimují velké množství našich spoluobčanů. Během těch měsíců lidé tráví hodně času doma,“ uzavírá rozhovor zpěvačka Ellian Tulve.

Celou reportáž najdete v úvodním videu. Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované