Hlavní obsah

V EU se kupčilo s funkcemi jak na koňském trhu. Vyhráli velcí silní hoši, na ostatní nic nezbylo, říká Niedermayer

Výzva Václava Dolejšího s europoslancem TOP 09 Luďkem Niedermayerem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Jako Česko jsme v Evropské unii zažili jeden z největších debaklů poslední doby. Pan premiér Babiš ničeho nedosáhl,“ vysvětluje europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer ve Výzvě.

Článek

Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér České národní banky, právě prožívá úspěšné období v politice. Zrovna teď v červenci byl zvolen prvním místopředsedou vlivného hospodářského a měnového výboru unijního parlamentu.

Už předtím obhájil poslanecký mandát jako největší hvězda – v květnových eurovolbách získal nejvíce preferenčních hlasů. Lidé z uvadající TOP 09 toho chtěli okamžitě využít a lákali oblíbeného Niedermayera do vedení strany. Odmítl s tím, že se chce dál věnovat práci v Bruselu a Štrasburku.

„Já už jsem velmi dlouho odolával nabídkám, abych šel do politiky. Odmítl jsem i před lety, když mě pan Babiš přesvědčoval, abych mu dělal ministra financí v té první vládě. Měl jsem z domácí politiky strach,“ přiznal Niedermayer ve Výzvě Seznamu.

Unijní parlament považuje více za džentlmenskou ligu, kde se tolik nebojí. I když – teď kritizuje vývoj po květnových volbách. Mluví o tom, že rada – tedy 28 premiérů a prezidentů – se velmi agresivně rozhodla chopit svých možností a upozadila 751 poslanců při rozdělování nejvyšších funkcí Evropské unie.

Výraznou roli v tom sehrál i český premiér Andrej Babiš, který se spojil s lídry Maďarska a Polska.

„Celý ten způsob hledání dohody byl velmi netransparentní. Vypadalo to jako obchodování na koňském trhu za zavřenými dveřmi. A navíc, co je podle mě hodně špatné – ukázalo se, že ti velcí silní hoši na koňském trhu urvali ty nejlepší koně a na ostatní nic nezbylo. To je špatně pro atmosféru v EU a je to špatně pro budoucnost EU,“ popisuje Niedermayer.

Naráží na to, že klíčové posty v Unii získaly staré velké země jako Německo, Francie nebo Španělsko. Malé země, východní státy, ale i Skandinávie vyšly naprázdno. Podle něho hlavně visegrádské země se jen snažily něčemu zabránit, místo aby se spojily a prosazovaly společného kandidáta.

„Jako Česko jsme tam zažili jeden z největších debaklů poslední doby. Pan premiér Babiš ničeho nedosáhl. On si možná myslí, že společně s Maďarskem a Polskem zabránil zvolení Franse Timmermanse šéfem Evropské komise. Ale rozhodující bylo, že Timmermans jako socialista ztratil podporu lidovecké frakce v parlamentu,“ vysvětluje Niedermayer.

A upozorňuje na paradoxní výsledek Babišova postupu – zvolení Němky Ursuly von der Leyenové na funkci šéfky Evropské komise. „Ona je federalistka, která si přeje spojené státy evropské se společnou armádou. Má tedy na budoucnost Unie úplně rozdílný názor než premiér pan Babiš.“

Jak hodnotí Luděk Niedermayer kondici TOP 09? A koho by si přál ve vedení strany? Podívejte se na video v odkazu nahoře.

Reklama

Doporučované