Hlavní obsah

V Hřebenech na Sokolovsku pokračují práce na záchraně hradu Hartenberg

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Hřebenech na Sokolovsku i letos pokračuje obnova hradu Hartenberg ze 13. století. Stavební práce v hradním komplexu jsou nyní soustředěny do velkého paláce a severního křídla, které jsou nejohroženější částí hradu.

Článek

Záchrana památky, která započala na začátku nového milénia, už vyšla na desítky milionů korun. „V letošním roce budeme pokračovat ve stabilizaci a statickém zajištění areálu. Půjde zejména o velký palác a severní křídlo, což jsou nejohroženější části stavby, protože jak velký palác tak i severní křídlo se po požárech v 80. letech a po zemětřeseních zřítily místy až na skalní podloží,“ řekl majitel hradu Bedřich Loos.

Pracovníci hrad obnovují za použití původního materiálu a technologií. „Ve velkém paláci budeme pokračovat v zajištění velkého paláce zejména v prostoru severozápadního nároží. U severního křídla půjde o obnovu části barokního točitého schodiště,“ upřesnil majitel.

Podle něj se už podařilo ve velké míře zajistit nejohroženější konstrukce hradu. „Obnovila se část konstrukcí ve sklepech, přízemí i v prvním patře. V druhém patře jsme obnovili prostor dobrovolnického sálu a také srdce hradu - kapli sv. Tří králů , kde se již konají mše, svatby či křtiny. Obnova čeká ještě třetí patro a krovy. Velkým oříškem je statika, neb hrad leží v zemětřesné oblasti a už jednou na něj doplatil,“ uvedl.

Každým rokem se podle něj udělají práce za dva až tři miliony korun. „Jde zejména o práci dobrovolníků a vlastní hradní stavební huti,“ řekl Loos. Na opravy přispívá také ministerstvo kultury, Karlovarský kraj, nepřímou podporou i různé nadace. Se záchranou památky pomáhá ve velké míře i veřejnost. „Musím říct, že se hodně zvedá vlna přízně a solidarity, tam nám dají lidé cihly, kámen, krytinu, takže zejména materiální pomoc, ale pomohou nám i finančně,“ uvedl majitel.

V současné době hrad Hartenberg ještě nezahájil kvůli epidemii koronaviru návštěvnickou sezonu. Obvykle v dubnu otevírá alespoň na víkendy. Vedení památky čeká, až uvolnění protiepidemických opatření umožní hromadné prohlídky, vstup do hradu je možný pouze s průvodcem. Na hradě se koná přes sezonu několik akcí, například dobrovolnická pracovní setkání, kterých se každoročně účastní desítky dobrovolníků z celého světa, ty se ale na letošek kvůli epidemii neplánují.

Hrad Hartenberg byl po desetiletích chátrání a zejména po ničivých požárech v letech 1985 až 1991 na pokraji zániku. Když se s jeho záchranou v roce 2000 začínalo, v zalesněném prostoru stála jen torza některých zdí. Po několika letech práce se hrad postupně obnovuje a je i dějištěm mnoha oblíbených kulturních akcí. Tisíce lidí každoročně navštěvují například Mikulášskou jízdu nebo Hartenberské strašení.

Reklama

Doporučované